Calendar ortodox, miercuri, 13 noiembrie. Sărbătoare mare pentru toţi credincioşii

Calendar ortodox, miercuri, 13 noiembrie. Sărbătoare mare pentru toţi credincioşii © Sursă Arhivă

Data de 13 noiembrie este foarte importantă pentru fiecare bun creştin. În această zi este prăznuit un mare Sfânt. Iată care este acesta!

13 noiembrie este o zi importantă în viaţa fiecărui credincios. În fiecare an, pe această dată, creştinii îl cinstesc cu bucurie pe Sfântul Ioan Gura de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.

Sfântul Ioan Gura de Aur 

Sfântul a trăit în cetatea Antiohia. Acesta făcea parte dintr-o familie cu părinţi credincioşi ortodocşi. Tatăl Său se numea Secund Stratilatul, iar mama sa Antuza. Încă din copilărie, Ioan a fost dornic să cunoască învăţătura elinească, devenind astfel ucenicul lui Libaie şi Andragatie, sofiştilor din Antiohia, iar după aceea al celor din Atena. Datorită vieţii sale curate, a ajuns cleric, înălţat de Sfântul Meletie şi ulterior a devenit diacon şi preot, înălţat de Flavian. După moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Ioan a fost hirotonit şi a devenit patriarhul Constantinopolului.

Sfântul Ioan Gură de Aur şi-a dedicat întreaga viaţă Domnului. Mânca foarte puţin, doar zeamă de orz şi dormea la fel de puţin, pentru a avea timp să se roage. Nici măcar nu dormea pe pat, ci stătea pe nişte funii. 

Sfântul s-a certat cu împărăteasa Euxodia, deoarece aceasta răpise via unei văduve sărace. Din această cauză, Eudoxia s-a enervat şi L-a izgonit de pe scaun. Prima dată a fost înlăturat de dânsa, iar apoi prin mijlocul episcopilor. Deşi s-a întors din nou la poziţia sa, Sfântul a fost alungat la Cucuzo al Armeniei. Acolo a fost batjocorit şi şi-a dat sufletul cinstit lui Dumnezeu.
Cei care au pus la cale sa îl alunge de pe scaun au suferit de mai multe boli şi au murit de moartea rea. Moaştele Sfântului au fost aduse la Constantinopol.

Troparul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

"Din gura ta ca o lumină de foc stră­lu­cind harul, lumea a luminat. Vistie­riile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dum­nezeu, să mântuiască sufletele noastre".


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro