Calendar ortodox, vineri, 11 octombrie. Lor trebuie să le spui "La mulţi ani" în această zi

Calendar ortodox, vineri, 11 octombrie. Lor trebuie să le spui "La mulţi ani" în această zi © Facebook

Sărbătoare mare pentru creştini, la început de weekend. În fiecare an, pe data de 11 octombrie, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Apostol Filip, unul din cei şapte diaconi. De precizat este faptul că Sfântul Apostol Filip nu trebuie confundat cu Apostolul Filip, cel chemat de Domnul Hristos la misiune.

Sfântul Apostol Filip a fost unul dintre cei şapte diaconi, alături de Sfântul Ştefan. Acesta a fost căsătorit, a avut patru fiice, iar întreaga viaţă şi-a dedicat-o Domnului. În momentul în care a început prigonirea creştinilor, Sfântul Apostol Filip, unul din cei şapte diaconi, nu s-a temut de conducători, ci din contră, a slujit şi a propovăduit numele Lui Hristos în tot ţinutul. De asemenea, Sfântul Apostol Filip, unul din cei şapte diaconi, a făcut şi numeroase minuni în numele Lui Dumnezeu şi al credinţei sale. Sfântul Apostol Filip, unul din cei şapte diaconi, a fost hirotonit Arhiereu, el încetând din viaţă în cetatea Tralles.

De asemenea, dacă aveţi sărbătoriţi cu acest nume sfânt nu ezitaţi să le spuneţi "La mulţi ani", sau dacă aveţi cunoştinţe care purtau aceste nume şi au plecat în lumea celor drepţi este bine să daţi ceva de pomană pentru sufletele lor.

Rugăciunea către Sfântul Apostol Filip a fost unul dintre cei şapte diaconi

"Apostole Sfinte Filip, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre. Ca pe uscat umblând Is­rael, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a cântat: că cântăm lui Dumnezeu cântare de biruinţă. Luminându-te cu străluci­rile cele prealuminate ale lui Hristos, după împărtăşirea Dumnezeieştii Înţelepciuni, lu­mină a doua te-ai arătat, Mărite Apostole Filip, luminând sfinţite pe toţi credincioşii.

Înfiinţându-se cu toată fiinţa noastră Cuvântul Cel mai pre­sus de fiinţă, te pune pe tine înainte sfinţit ucenic, să scoţi, înţelepte, neamurile de la întunericul cel fără de sfinţenie. Prin punerea mâinilor sfinţi­lor ucenici, te-ai ales împreună cu Arhidiaconul Ştefan şi cu ceilalţi sfinţi dia­coni; ca unul ce erai plin de Du­hul lui Dumnezeu, Preaînţelepte Filip. Cel Ce ai zidit toate din ce n-au fost, ca o Pricinăte-a avut pe tine Întrupării Sale, Maica lui Dumnezeu, Preacurată. Pen­tru aceasta, după datorie, credincioşii pe tine te fericim. Slavă Tatălui şi Fiului şi Duhului Sfânt. Cinste Maicii Domnului. Amin".


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro