Calendar ortodox, vineri, 13 septembrie. Mare sărbătoare pentru creştini, în ajun de Ziua Crucii

Calendar ortodox, vineri, 13 septembrie. Mare sărbătoare pentru creştini, în ajun de Ziua Crucii © Foto simbol arhivă

În fiecare an, pe 13 septembrie, în Calendarul creştin ortodox este mare, mare sărbătoare, de care orice credincios trebuie să ştie. În această zi cu cruce neagră, în ajun de Ziua Crucii, Biserica Ortodoxă face pomenirea sfinţirii bisericii Sfintei Învieri a lui Hristos şi a mai multor Sfinţi, printre care Sfântul Ioan de la Prislop. 

Pe 13 septembrie, este sărbătoare cu cruce neagră! În această zi, este prăznuit Sfântul Ioan de la Prislop. De asemenea, credincioşii sărbătoresc sfinţirea bisericii Sfintei Învieri a lui Hristos, dar şi pe Sfinţii Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton şi Seleuc, pe Sfânții Sfinţitului mucenic Cornelie sutaşul,  pe Sfinţii Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian şi Valerian și pe Cuviosul Parinte Petru cel din Agreia.

Ziua de 13 septembrie este, practic, ajunul Zilei Crucii, o sărbătoare cu multe semnificaţii, tradiţii şi obiceiuri, transmise din generaţie în generaţie.

Biserica Învierii, cunoscută şi ca Biserica Sfântului Mormânt, este o construcţie din Ierusalim, întemeiată la ordinul Sfintei împărătese Elena. Construcţia a fost ridicată acolo unde Hristos a fost răstignit, pe muntele Golgota.

Rugăciune scurtă către Sfântul Ioan de la Prislop

"Iubitorule de nevoinţă şi râvnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioan, părăsit-ai cele trecătoare şi ai ales pe cele veşnice; luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop şi în peşteră pustnicească, împreună cu îngerii, L-ai slăvit pe Dumnezeu. Pentru aceasta, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre. Bine săvârşindu-ţi nevoinţa, Cuvioase Ioan, ai primit de la Dumnezeu ca răsplată fericirea veşnică. Pentru aceasta, adunându-ne după datorie, te cinstim închinându-ne cu credinţă cinstitei icoanei tale, ca să dobândim mare milă.​Amin"


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro