Calendar ortodox, vineri 22 mai. Ce sfânt este celebrat astăzi

Calendar ortodox, vineri 22 mai. Ce sfânt este celebrat astăzi © dexologia.ro

Astăzi este prăznuit Sfântul Mucenic Vasilic, nepot al Sfântului Mucenic Teodor Tiron. A murit pentru că a refuzat să se închine idolilor și acuzat de arderea unui templu.

Sfântul Mucenic Vasilic a trăit în vremea Împăratului Maximilian, între anii 286-305. A fost executat pentru că nu a vrut să aducă jertfe și să se închine zeilor, dar și pentru incendierea templului închinat lui Apolon. Adevărul este că Sfântul Vasilic s-a rugat la Dumnezeu, El fiind cel care a trimis foc din cer asupra templului și statuii zeului Apolon.

Troparul Sfântului Mucenic Vasilic

„Mucenicul Tau, Doamne Vasilisc, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”, este rugăciunea ce trebuie rostită în această zi.

Astăzi, 22 mai, mai sunt pomeniți Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea ecumenic, de la Constantinopol, Sfântul Mucenic Marcel, Sfântul Ioan Vladimir, cneazul Serbiei, Sfântul Pavel din Peloponez, Sfântul Mucenic Codru, Sfânta Muceniță Sofia, doctorița, Sfântul Mucenic Zaharia de la Prusa.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro