Calendar ortodox, vineri, 29 noiembrie. Mare sărbătoare la români

Calendar ortodox, vineri, 29 noiembrie. Mare sărbătoare la români © Arhivă

Data de 29 noiembrie este o zi specială pentru toţi credincioşii. În calendarul ortodox sunt pomeniţi mai mulţi Sfinţi, de care fiecare bun creştin trebuie să ştie.

Ziua de 29 noiembrie este un motiv de sărbătoare pentru toţi credincioşii, deoarece, conform calendarului ortodox sunt prăznuiţi mai mulţi Sfinţi importanţi. Aceştia sunt: Sfântul Mucenic Paramon, Sfinţii 370 de mucenici, Sfântul Filumen, Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Tesalonicului, Sfântul Ioan din Persida, Sfântul Urban, Sfântul Dionisie, Sfântul Pancosmie, Sfântul Pitirun, Sfântul Valerin şi Sfântul Fedros. De asemenea, în această zi, sunt pomeniţi Sf. şase Mucenici, care s-au săvârşit fiind prigoniţi.

Sfântul Paramon

Sfântul Paramon a trăit pe vremea împăratului Achilin şi a lui Deciu. Aceştia erau cârmuitorii răsăritului. Achilin a mers la Ieron, loc cu multe izvoare de ape fierbinţi care vindecau bolile, pentru a-şi tămădui trupul. El a cerut ca să fie aduşi cu el creştinii de la Nicomidia, poruncind să slujească idolilor. Refuzând, împăratul a dat ordin ca cei 370 de mucenici să fie omorâţi. Văzând una ca asta, Sfântul Paramon a spus cu glas tare "Mare păgânătate văd, că necuratul acesta stăpânitor înjunghie ca pe nişte dobitoace atâţia drepţi". La auzul acestor cuvinte, Achilin a fost cuprins de mânie şi a poruncit ca să fie şi el omorât. 

Înainte de a-şi da sufletul lui Dumnezeu, Sfântul Paramon a fost suspus la chinuri groaznice. Acesta a fost înţepat cu suliţe în întreg corpul până şi-a dat ultima suflare şi a ajuns la Cel de Sus împreună cu ceilalţi 370 de mucenici. De aceea, Sfintele sale moaşte au fost îngropate alături de moaştele mucenicilor.

Troparul Sfântului Mucenic Paramon

"Mucenicul Tău, Doamne, Paramon, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule", este rugăciunea pe care fiecare creştin trebuie să o rostească în această zi.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro