Cămătari arestați în județul Mureș. Cum au câștigat bani din trimis copii la cerșit
Publicat pe 24.07.2020 la 19:19 Actualizat pe 24.07.2020 la 19:19
Un grup de trei persoane, din județul Mureș, a fost reținut de procurorii DIICOT, pentru cămătărie și șantaj. De-a lungul mai multor ani, interlopii au făcut victime în rândul persoanelor fără posibilități financiare. Dacă puteau restitui banii ceruți, oamenii erau obligați să își trimită copiii la cerșit.
- Doi concubini, cămătari în toată regula, într-o localitate din Mureș.
- Persoanele sărace, care nu puteau înapoia banii la timp, erau amenințate de gruparea interlopă.
- Din disperare, unele familii și-au trimis copiii la cerșit.
Activitatea interlopă a început de la un bărbat și concubina sa, încă din anul 2015. Cei doi s-au gândit să facă bani, pe seama oamenilor săraci care le-au căzut în plasă.
Inițial, aceștia au împrumutat doar câteva persoane cunoscute, din orașul Ungheni, județul Maramureș. Ulterior, cuplul a acordat împrumuturi cu dobândă, oamenilor din întreaga localitate, reușind astfel, să își rotunjească substanțial veniturile.
Cei doi concubini au oferit „ajutor” bănesc vecinilor şi persoanelor foarte sărace din cadrul comunităţii. Inițial, ei percepeau o dobândă între 35-50% din suma împrumutată, aceasta fiind de maxim 100 de lei.
La începutul afacerii, sumele erau restituite într-un termen de o lună de zile. În numeroase cazuri, zilele de înapoiere a banilor coincideau cu zilele în care persoanele sărace primeau alocaţiile copiilor, ajutoare de la primărie şi alte indemnizaţii.
După un timp, cămătarii și-au modificat propriile reguli, astfel încât să poată câștiga cât mai mult, într-un timp cât mai scurt. Dobânzile au ajuns să fie și de 100% din suma împrumutată.
Termenii și condițiile erau discutate chiar la domiciliul cămătarilor. Acolo, oamenilor li se înmânau banii, iar femeia nota într-un caiet de datorii persoana împrumutată, suma dată, dobânda aferentă şi perioada împrumutului.
Când se apropia data scadentă, cei doi concubini atenţionau persoanele împrumutate că trebuie să le restituie atât banii, cât şi dobânda. Dacă datornicii susțineau că nu au încă banii necesari, ei erau amenințați și chiar bătuți de către un alt bărbat, rudă cu cămătarii. De asemenea, concubinii dublau suma datorată.
Astfel au ajuns să câștige chiar și de 10 ori mai mult față de suma inițială.
Inculpaţii apelau la şantaj pentru a-şi recupera banii împrumutaţi. Sub amenințarea celui de-al treilea bărbat implicat, își puneau victimele să meargă cu ei la un notar pentru a le ceda toate veniturile obţinute cu titlu de alocaţie pentru copii, ajutor pentru persoane sărace sau alte asemenea indemnizaţii primite de la stat, pe o perioadă cuprinsă între 12 - 18 luni.
Ajunși în pragul disperării, unii părinți și-au exploatat chiar proprii copii, aceștia fiind trimiși să cerșească bani.
Cei trei inculpați au fost prinși, într-un final de polițiști, iar la propunerea DIICOT, Tribunalul Mureş a decis arestarea lor preventivă, pentru 30 de zile.