Când a fost răstignit Iisus. Ce spune Biblia despre acest eveniment
Publicat pe 28.04.2021 la 12:50 Actualizat pe 28.04.2021 la 12:50
Sărbătorile de Paște reprezintă o mare bucurie pentru credincioșii de pretutindeni, cu toții prăznuind Învierea Domnului. Totodată, creștinii își amintesc și de partea tristă a sărbătorii, răstignirea lui Iisus Hristos pe Cruce. Iată ce spune Biblia despre acest eveniment!
- Când a fost, de fapt, Iisus Hristos răstignit.
- Tot ce nu știai despre această zi!
Vineri, ziua când a fost răstignit Iisus
Așadar, pe lângă bucuria Învierii, oamenii își amintesc de răstingnirea lui Iisus Hristos pe Cruce. Acest moment a avut loc în Vinerea Mare. Ea mai este cunoscută și ca Vinerea Paștilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.
Conform credinței, conotațiile legate de aceste denumiri: Vinerea Mare, Vinerea Paștolor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă sunt date de întâmplările care s-au produs. Astfel, se numește Vinerea Paștlilor pentru că este ultima vineri de dinaintea sărbătorii Paștelui, se numește Vinerea Patimilor, deoarece atunci a pătimit și a fost răstingit Fiul Lui Dumnezeu și se numește Vinerea Seacă, pentru că oamenii obișnuiesc să țină post negru.
Ce semnificație are răstignirea lui Iisus pentru ortodocși
Tot credința ne informează că în Vinerea Mare Iisus Hristos a fost răstingit pe Cruce și pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. De aceea, în ziua de Vinerea Mare, oamenii obișnuiesc să țină post negru, pentru a-și mai spăla din păcate. Postul negru înseamnă că majoritatea credincioșilor nu mănâncă și nu beau nimic întreaga zi!
În Vinerea Mare se face prăznuirea Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Iisus Hristos, printre care se numără loviturile, palmele, insultele, batjocurile, etc. Tot în această zi se face pomenire de mărturisirea tâlharului cel recunoscător, fiind cunoscut în credință că acesta a fost răstignit odată cu Iisus Hristos. Totodată, în aceste zile de dinaintea Paștelui sunt realizate mai multe slujbe speciale, cum ar fi Denia de Joi seara, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, sau Prohodul Domnului, conform crestinortodox.ro.
Citește și: Rugăciune pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Semnificația acestei zile