Când apare antiviralul care distruge coronavirusul? Alexandru Rafila: "Virusul nu va mai fi capabil să se multiplice"
Publicat pe 17.04.2020 la 21:31 Actualizat pe 17.04.2020 la 21:31
Profesorul Alexandru Rafila anunță când am putea beneficia de noul tratament, capabil să stopeze răspândirea coronavirusului.
Primele rezultate ale studiilor pentru medicamentul Remdesivir atestă faptul că acesta este bun și în tratarea infecției cu coronavirus. Inițial, medicamentul a fost conceput pentru Ebola, însă, după efectuarea unor studii, s-a demonstrat că este eficient și în tratarea bolii cauzate de COVID-19.
„După două doze pacienții nu au mai avut nevoie de ventilație. Acesta ar fi primul produs autorizat care acţionează asupra virusului, practic împiedică replicarea virală. Ar fi primul medicament etiologic şi faptul că din cei 125 de pacienţi cu forme grave care au fost trataţi evoluţia a fost favorabilă şi chiar rapid favorabilă, după câteva zile de terapie pacienţii au putut fi mutaţi din secţiile de terapie intensivă şi după încă câteva zile au putut fi externaţi, oferă o speranţă extrem de puternică.", spune medicul Alexandru Rafila, bazându-se pe testele efectuate pe pacienți infectați din Chicago.
"Atunci când ai un medicament care tratează cauza bolii şi rezultatele sunt rapid observabile, speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care provoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor la risc”, a mai explicat profesorul Alexandru Rafila.
Măsurile de restricție ar putea fi relaxate
De asemenea, Rafila spune că, în întreaga lume, 4000 de persoane au fost tratate cu acest antiviral. Dintre acestea, 400 de rezultate ar urma să fie făcute publice săptămâna următoare. Dacă rezultatele vor fi bune, va mai urma doar un pas până la autorizarea medicamentului în America, dar și în alte țări.
„Ar trebui să ne apropiem de o situaţie în care activitatea socială, activitatea economică să se apropie de normal, mai ales că, în cursul sezonului rece, cum se întâmplă de obicei la infecţiile virale cu transmitere respiratorie, există o creştere a numărului de cazuri şi atunci putem fi mai bine pregătiţi pentru un eventual noul val care ar putea să fie înregistrat spre sfârşitul acestui an. E o chestiune de antrenament, această perioadă, de stare de urgență, va constitui un bun antrenament. Dacă în toamnă vom avea acest medicament, persoanele vulnerabile, vârstnicii și cei cu boli cronice vor putea fi mai liniștiți.”, a mai adăgat profesorul.
Din păcate, ativiralul nu există încă în România, dar peste o scurtă perioadă, acesta ar putea ajunge și în țara noastră.
„Am făcut o aplicaţie prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca ţara noastră să fie inclusă în cadrul unui studiu care include 27 de ţări. El presupune administrarea acestui medicament în paralel cu cele care sunt introduse în protocoalele terapeutice naţionale, sperăm să obţinem cât mai repede aprobarea de la Agenţia Naţională a Medicamentului, care trebuie să avizeze protocolul propus de către OMS şi, într-un timp cât mai scurt, eu sper o săptămână, maximum două, să putem încheia aplicaţia, iar pacienţii din România să poată beneficia de acest medicament.", a continuat reprezentantul Romîniei la OMS.