Când se vor putea redeschide școlile din România? Prof. Alexandru Rafila: "Trebuie să limităm efectele acestei boli"
Publicat pe 03.04.2020 la 23:02 Actualizat pe 03.04.2020 la 23:02
Cu toții ne întrebăm când va fi sfârșitul acestei perioade de izolare și când viața va reveni la normal. Doctprul Alexandru Rafila oferă câteva răspunsuri la întrebările care ne macină pe toți.
Cu toții ne întrebăm când va fi sfârșitul acestei perioade de izolare și când viața va reveni la normal. Doctprul Alexandru Rafila oferă câteva răspunsuri la întrebările care ne macină pe toți.
Alexandru Rafla consideră că vârful epidemic va fi la sfârșitul lunii aprilie și că unele măsuri restrictive s-ar putea "relaxa" abia după data de 15 mai, cum ar fi redeschiderea școlilor, cu condiția de a nu fi grăbit acest lucru.
"Eu sunt convins că lumea are un orizont de așteptare în ceea ce privește finalul unei paerioade neobișnuite din viața noastră. Foarte puțini s-au confruntat cu așa ceva în timpul vieții. Bănuiesc că o să avem un vârf spre sfarșitul lui aprilie.", a declarat Alexandru Rafila pentru Mediafax.
De asemenea, medicul mai spune că măsurile luate de autorități sunt menite să ajute populația să nu contracteze acest virus.
"Lumea nu înțelege ca aceste măsuri care au o tentă coercitivă și sunt impopulare. Trebuie corelate cu comportamentul populației. Trebuie măcar un an de zile să limităm efectele acestei boli, care deocamdată nu sunt dramatice, cel puțin în România nu sunt deloc dramatice chiar dacă avem peste 3.000 de cazuri.", a mai spus profesorul Rafila.
Ce înseamnă testare serologică?
Profesorul Rafila explică ce presupune o testare serologică și cum ajută ea la depistarea imunității populației.
"Aceste teste arată trecerea prin boală și arată cât dintr-o populație a trecut prin boală. Aceste teste ne ajută să ne dăm seama ce procent de boală a trecut prin boală. E bine să poți să faci o testare sistematică. Dacă am avea aceste teste făcute să ne dăm seama că s-a creat imunitate încet pe categorii, populația poate reveni la muncă. În SUA au teste serologice foarte serioase pe care poți conta.", a mai spus Alexandru Rafila.
Acesta a adăugat, spunând că este foarte important modul în care ne vom comporta, odată cu slăbirea măsurilor restrictive: "Sunt 10 mii de teste la nivel național, trebuie să eșantionăm populația pe grupe de vârstă conform OMS dar în momentul în care o facem trebuie să fie momentul care să ne permită să avem un rezultat care să fie relevant. Trebuie gândit și modul cum ne deplasăm la serviciu, la metrou, în București este complicat. Oamenii trebuie să meargă la muncă și în această perioadă.".
Mai mult, doctorul Rafila că testarea populației ar trebui să aibă loc abia după ce vor exista 10 zile consecutive de scădere a cazurilor de infecție.
"Testarea serologică aș face-o în luna mai, când ne aflăm pe o pantă descendentă. Testarea serologică trebuie făcută când numărul de infectați începe să scadă. Cred că după data de 15 mai. Dacă vom avea 10 zile de scădere a cazurilor noi.", a continuat profesorul Rafila.
De asemenea, reprezentantul României la OMS, a mai spus că există șansa unei scăderi a cazurilor, mai ales că paturile de ATI nu au fost ocupate masiv.
"Eu zic că mai avem 3-4 săptâmâni de creștere până la 1 mai și după aia putem să sperăm la o scădere progresivă a numărului de cazuri. Eu cred că vom ajunge la 20.000 de cazuri până la jumătatea lunii mai. N-am observat o supra aglomerare a terapiilor intensive. Rata de infecție a fost scăzută până acum la noi. Este adevărat că nu am făcut ncici multă testare, dar nici în ATI nu sunt aglomerați.", a adăugat Alexandru Rafila.