Când vom afla modul în care se redeschid școlile. Cel mai probabil scenariu
Publicat pe 19.08.2020 la 11:32 Actualizat pe 19.08.2020 la 11:32
A rămas mai puțin de o lună, până când școlile, grădinițele și liceele urmează să își redeschidă porțile. Există mai multe scenarii, propuse de Ministerul Sănătății, dar cum evoluția pandemiei este una imprevizibilă, nimic nu este cert.
- Cum se vor întoarce elevii la școală?
- Propunerea Inspectoratului Școlar Județean.
- Data la care vom avea decizia finală.
Deciziile asupra modului și condițiilor în care școlile își vor primi elevii, începând din toamnă, vor fi luate în funcție de situaţia epidemiologică, la nivelul fiecărei localităţi. În acest context, Direcțiile de Sănătate Publică au obligația de a transmite datele către Inspectoratele Școlare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă, până cel târziu la data de 7 septembrie, scrie Agerpres.
Abia după ce Inspectoratele Școlare vor avea situația concetă legată de evoluția pandemiei, vor putea trimite spre aprobarea Consiliului Județean scenariul ales pentru fiecare unitate de învățământ.
Decizia finală va fi luată în baza mai multor scenarii, prevede unui proiect de ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, astfel:
- Scenariul 1: în cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală, se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă;
- Scenariul 2: în cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă şi a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă şi vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact;
- Scenariul 3: în cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală sau numărul cadrelor didactice a fost mic (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit în contact şi, în funcţie de caz, vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact;
- Scenariul 4: în cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase şi a venit în contact cu multe cadre didactice din şcoală (cadrele didactice din toate schimburile, în şcolile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile întregii unităţi de învăţământ.
Ulterior, Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă va transmite, până la data de 10 septembrie, care este scenariul ales pentru fiecare unitate de învăţământ, la începutul anului şcolar 2020-2021.
Actul normativ se referă la aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19.
„Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul document, clasa sau întreaga şcoală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online", mai prevede proiectul.
De asemenea, la apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19, în clase diferite ale aceleiași școli, se suspendă cursurile pe o perioada de 14 zile, de la data de debut a ultimului caz.
În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ, care va informa DSPJ.
Fiecare unitate de învăţământ va identifica spaţiile de care dispune şi care pot fi folosite în procesul de învăţământ, precum şi un spaţiu pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte.
„Conducerea unităţii de învăţământ va desemna un responsabil, dintre angajaţi, care coordonează activităţile de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2 la nivelul unităţii. Acesta va fi în permanentă legătura cu personalul medico-sanitar, cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene / al municipiului Bucureşti, ai direcţiilor de sănătate publică, ai autorităţilor publice locale şi ai CJCCI, respectiv CMBCCI. (...) Vor fi limitate întâlnirile între elevi, prin stabilirea unor zone de aşteptare, astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică. La intrarea în şcoală şi pe coridoare, la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, astfel încât să fie facilitată dezinfecţia frecventă", se mai arată în document.
După cum știm deja, între elevi va trebui să existe, în permanență o distanțare de minim un metru, iar masca de protecție va fi purtată atât în timpul orelor, cât și în pauze.
CITEȘTE ȘI: Zeci de angajaţi ai ISU au fost infectaţi cu COVID-19. Mulţi s-au îmbolnăvit în timpul concediului