Caniculă în România. Cum ne afectează temperaturile crescute combinate cu umiditatea
Publicat pe 22.06.2021 la 13:06 Actualizat pe 22.06.2021 la 13:07
România este pe cale să fie lovită de un val puternic de căldură, după ce ploile abundente au făcut prăpăd. Cum ne afectează aceste schimbări radicale de temperatură, dar și combinația dintre temperaturi ridicate și umiditate.
- România, lovită de caniculă
- Efectele umidității combinate cu temperaturile ridicate
Meteorologii anunță schimbări drastice în România. În urmă cu scurt timp a fost emisă o avertizare de cod portocaliu pentru următoarele zile. De la ploi torențiale, România a ajuns în cealaltă extremă. Canicula pune amprenta pe țara noastră.
Cod portocaliu de caniculă
Avertizarea de caniculă vizează întreaga țară și este în vigoare miercuri, joi și vineri. Valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî sub 22-25 de grade. În urma acestor precizări, nopțile în România sunt pe cale să fie numite nopți tropicale.
Cum ne afectează schimbarea bruscă a temperaturilor
În urma unui studiu, cercetătorii sunt de parere ca fluctuațiile de temperatură au un efect negativ asupra organismului uman. Potrivit acestora, scăderea sau creșterea bruscă a temperaturii afectează metabolismul. Odată ce trecem prin astfel de schimbări radicale, riscul aparitiei bolilor precum astmul, a afectiunilor pulmonare si respiratorii, a alergiilor, a depresiei si a problemelor de nutritie este destul de ridicat.
Organismul uman ajunge să își piardă capacitatea de adaptare la fluctuațiile de temperatură, iar atunci când corpul este slăbit, repercusiunile asupra sănătății sunt mult mai severe.
Temperaturile crescute combinate cu umiditatea
Atunci când temperaturile cresc brusc, însă atmosfera se află într-o continuă capsulă a umidității, corpul uman suferă o serie de schimbări. Transpirația, modificarea circulației sângelui și creșterea respirației sunt măsurile pe care corpul le ia în încercarea de a se adapta la acest climat și de a elimina excesul de căldură, pe care organismul îl asimilează.
Concentrația de apă în aer, în raport cu temperatura ridicată determină viteza de evaporare a apei de pe piele. În momentul în care umiditatea din exterior este ridicată, procesul de absorție este îngreunat, astfel aerul absoarbe transpirația de pe pielea noastră pe durata a mai mult timp.
Pentru a evita posibilele probleme, specialiștii recomandă o alimentație și hidratare corectă, însă și diminuarea activităților expuse la soare, în aer liber, în intervalul orar 11-15.