Homepage » Actualitate » Stiri interne » Canon de pocaință către Iisus Hristos. Ce înseamnă și când se citește

Canon de pocaință către Iisus Hristos. Ce înseamnă și când se citește

Publicat pe 12.11.2020 la 20:26 Actualizat pe 12.11.2020 la 20:56

Odată cu mărturisirea, este luat în considerare și canonul, care completează lucrarea mărturisirii. Pocăința nu este completă, decât dacă este urmată de împlinirea canonului rânduit de preot!

Canon de pocaință către Iisus Hristos. Ce înseamnă și când se citește

Canon de pocaință către Iisus Hristos

  • Ce inseamna canon de pocainta
  • Cand se citeste canonul de pocainta
  • Canon de pocainta catre Iisus Hristos

Ce inseamna canon de pocainta

Odată cu mărturisirea, este luat în considerare și canonul, care completează lucrarea mărturisirii. Pocăința nu este completă, decât dacă este urmată de împlinirea canonului rânduit de preot!

Deci putem spune că regula canonului este completarea mărturisirii şi zăvorul Pocăinţei. Mulţi dintre creştinii de azi nu pot înţelege ce rost are canonul de la Mărturisire. Unii îşi dau cu părerea că prin împlinirea canonului omul îşi răscumpără iertarea păcatelor. Cu alte cuvinte, ei socotesc canonul ca o despăgubire sau ca un fel de plată pentru păcate.

După învăţătura Sfinţilor Părinţi şi după predaniile Bisericii, Canonul de Mărturisire nu înseamnă nici răsplată sau despăgubire pentru păcate, nici pedeapsă pentru vina greşelilor, nici armă de răzbunare sau născocire.

Canonul face parte din Taina cea sfântă a Pocăinţei, la fel ca dieta recomandată de medic pacientului. O persoană care suferă de păcat este ca o persoană rănită care are nevoie de îngrijirea unui medic. După vindecarea persoanei vătămate, medicul a mai ordonat anumite obiceiuri alimentare pentru a-l proteja de infecții sau inflamații. Chiar dacă rana s-a vindecat, chiar dacă pacientul și-a revenit, tot trebuie menținută și întărită.

Darul iertării la taina Mărturisirii nu se dă pentru canon, ci din mila cea nemăsurată a lui Dumnezeu.

Cand se citeste canonul de pocainta

Nu numai metaniile şi închinăciunile sunt socotite drept canon. Toţi oamenii au canon. Atât cei voinici cât şi cei slabi, atât monahii cât şi preoţii şi patriarhii au canonul lor. Canonul este de mai multe feluri şi se rânduieşte după puterea şi înlesnirea fiecăruia. La unii rânduieşte duhovnicul să facă metanii mari sau închinăciuni, la alţii le rânduiește post mai îndelungat, unora le poruncește să nu mănânce carne şi să nu bea vin, iar pe alţii îi opreşte de a se împărtăşi cu Sfintele Taine

Canon de pocainta catre Iisus Hristos

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție. Împărate ceresc, Mângâieto­rule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le îm­plinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori). Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doam­ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vin­decă neputințele noas­tre, pentru numele Tău. Doamne miluiește (de trei ori), Slavă..., și acum...

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfin­țească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pă­mânt. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noș­tri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbă­vește de cel rău. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin

Cântarea 1:

Irmos: Ajutor și acoperitor...

Stih: Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă.

Acum mă apropii eu, păcătosul și îm­povăratul, către Tine, Stăpânul și Dum­nezeul meu, și nu îndrăznesc să mă uit la cer; numai mă rog și grăiesc: Dă-mi, Doamne, mai înainte, ca să plâng faptele mele cu amar. O, amar mie, păcătosului, că sunt ti­călos mai mult decât toți oamenii; po­căință nu este întru mine. Ci-mi dă mie, Doamne, lacrimi, ca să plâng fap­tele mele cu amar. Slavă... Omule nebun și ticălos, pentru ce-ți pierzi vremea în lene? Gândește-te la viața ta și te întoarce către Dumnezeu, ca să plângi faptele tale cu amar. Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu: Maica lui Dumnezeu Preacurată, caută spre mine, păcătosul, și mă iz­bă­vește de lațul vrăjmașului, îndrep­tân­du-mă pe ca­lea pocăinței, ca să plâng faptele mele cu amar.

Cântarea 2:

Irmos: Întărește, Doamne, pe piatra mărturisirii Tale...

Întărește, Doamne, pe piatra mărturisirii Tale...Când se vor pune scaunele la judecata cea înfricoșătoare, atunci faptele tuturor oamenilor se vor vădi; amar va fi atunci de cei păcătoși, căci vor fi trimiși la chinuri. Deci, aceea știind, suflete al meu, pocăiește-te de faptele tale cele rele. Drepții se vor bucura, iar păcătoșii vor plânge; ci atunci nimeni nu ne va putea ajuta, că faptele noastre ne vor osândi pe noi. Drept aceea nu întârzia, ci, mai înainte de sfârșit, pocăiește-te de faptele tale cele rele. Slavă... O, vai de mine, cel mult păcătos, care m-am spurcat cu faptele și cu gândurile, neavând picături de lacrimi de la învârtoșarea inimii mele; ci acum caută la pământ, suflete al meu și te pocăiește de faptele tale cele rele. Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu: Iată, Doamnă, Fiul tău ne învață spre bine; iar eu, păcătosul, pururea fug de cele bune; ci tu, ca o milostivă, miluiește-mă ca să mă pocăiesc de faptele mele cele rele.

Cântarea 3:

Irmos: Auzit-a prorocul...

Desfătată și plăcută este aici calea dez­mierdărilor, dar amară va fi ziua cea de apoi, când se va despărți sufletul de trup. Deci, pocăiește-te de acestea, suflete al meu, pentru împărăția lui Dumnezeu. Pentru ce faci strâmbătate celui sărac? De ce oprești plata slugilor? Pe fratele tău nu-l iubești; desfrânarea și amărăciunea iubești. Deci, lasă acelea, suflete al meu, și te pocăiește pentru împărăția lui Dumnezeu. Slavă... O, nebune om! Până când te vei afunda și ca o albină vei aduna bo­gă­ția ta, care degrab va pieri ca praful și ca cenușa? Ci caută mai vârtos îm­părăția lui Dumnezeu. Și acum..., Născătoarei de Dumnezeu:

Doamnă, de Dumnezeu Născătoare, miluiește-mă pe mine păcătosul și mă întărește spre fapte bune și mă păzeș­te ca să nu mă răpească pe mine ne­pre­­gătit moartea cea urâtă; ci mă po­vă­­țu­iește, Fecioară, la împărăția lui Dumnezeu.

Cântarea 4:

Irmos: Pe mine, cel ce mânec...

Adu-ți aminte, ticălosule om, că de păcate ești robit: cu minciuna, cu cle­ve­tirea, cu vrajba, cu neputința, ca de o fiară cumplită. Suflete al meu pă­cătos, au doară aceea ai voit? Mi se cutremură mădularele și cu totul sunt vinovat, privind cu ochii, auzind cu urechile și cu totul dându-mă pe mine gheenei. Suflete al meu păcă­tos, au doară aceea ai voit? Slavă... Pe desfrânatul și pe tâlharul care s-au pocăit i-ai primit, Mântuitorule, iar eu cu lenea păcatului m-am îngreuiat și de cel rău sunt robit. Suflete al meu păcătos, au doară aceea ai voit? Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu: Ajutătoare minunată și grabnică tu­turor oamenilor, Maica lui Dumne­zeu, ajută-mi mie, nevrednicului, că sufletul meu cel păcătos aceasta a voit.

Cântarea 5:

Irmos: Strigat-am cu toată inima mea...

Pe pământ viață desfrânată am viețuit și sufletul la întuneric l-am dat; dar acum, milostive Stăpâne, izbăvește-mă de toată robia vrăjmașului și mă înțelepțește ca să fac voia Ta. Cine face unele ca acestea, precum fac eu? Precum zace porcul în tină, așa și eu slujesc păcatului; ci Tu, Doamne Dumnezeule, scoate-mă din trândăvia aceasta și-mi dă inimă ca să fac voia Ta. Slavă... Scoală-te, omule ticălos, aleargă că­tre Dumnezeu mărturisind păcatele tale și cazi lăcrimând și suspinând; iar Acela, ca un îndurat, va da ție ajutor ca să faci voia Lui. Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu: Născătoare de Dumnezeu, Fecioară Preacurată, păzește-ne pe noi de rău­tățile vrăjmașului celui văzut și celui nevăzut și primește rugăciunile noastre și le du pe acestea Fiului tău, și-mi dă înțelepciune ca să fac voia ta.

Condacul, glasul al 6-lea:

Suflete al meu, pentru ce te îmbo­gă­țești în păcate? Pentru ce faci voia dia­volului? În ce-ți pui nădejdea? Pără­sește-te de acestea și te întoarce către Dumnezeu strigând: Îndurate Doam­­ne, miluiește-mă pe mine, păcătosul!

Gândește, suflete al meu, la ceasul cel amar al morții și la judecata cea înfricoșătoare a Făcătorului Dumne­zeu; că îngerii cei întunecați te vor lua pe tine, suflete, și te vor duce în focul cel de veci. Iar tu, mai înainte de moarte te pocăiește, strigând: Miluiește-mă, Doamne, pe mine, păcătosul!

Cântarea 6:

Irmos: Greșit-am, fărădelege am făcut...

Nu nădăjdui, suflete al meu, în bo­gă­ția cea trecătoare sau în adunarea cea nedreaptă, că toate acestea nu știi cui le vei lăsa, ci strigă: Miluiește-mă, Hris­toase Dumnezeule, pe mine, pă­că­tosul! Nu nădăjdui, suflete al meu, în să­nă­tatea trupească cea trecătoare, nici în frumusețea cea degrab trecă­toare, că vezi cum și cei puternici și cei tineri mor; ci strigă: Miluiește-mă, Hris­toase Dumnezeule, pe mine, ne­vred­nicul! Slavă... Adu-ți aminte, suflete al meu, de viața cea de veci, de împărăția cerului cea gătită sfinților, de întunericul cel mai din afară și de mânia lui Dumne­zeu, care este asupra celor răi, și strigă: Mi­luiește-mă, Hristoase Dumnezeule, pe mine, nevrednicul! Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu: Cazi, suflete al meu, la Maica lui Dumnezeu și te roagă ei, că este grabnic ajutătoare celor ce se pocăiesc, să roage pe Hristos, Dumnezeul nostru, să mă miluiască pe mine, nevrednicul.

Cântarea 7:

Irmos: Pe Care oștile cerești...

Cum nu voi plânge când îmi aduc aminte de moarte? Că am văzut pe fra­tele meu în groapă, zăcând fără de mărire și fără de chip. Dar ce aștept? Și în cine nădăjduiesc? Numai în Tine, Doamne, pe Care Te rog ca, mai în­a­inte de sfârșit, să mă îndreptezi. Cu ochiul Tău cel milostiv caută spre mine când voi sta înaintea Ta și voi fi judecat, Unule lesne iertătorule! Binecuvântăm pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Domnul. Cred că vei veni să judeci viii și morții și toți vor sta întru a lor rân­du­ială: bătrânii și tinerii, conducătorii și supușii lor, domnii și judecătorii, bo­gații și săracii, femeile și bărbații. Oare cum mă voi afla eu atunci? Drept aceea, strig Ție: Dă-mi, Doam­ne, mai înainte de sfârșit să mă pocăiesc! Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu: Preacurată Născătoare de Dum­ne­zeu, primește rugăciunea mea cea ne­vred­nică, păzește-mă de moartea cea urâtă și-mi dăruiește mai înainte de sfârșit să mă pocăiesc.

Cântarea 8:

Irmos: Nașterea cea fără de sămânță...

Acum scap la voi, îngeri, arhangheli și toate puterile, care stați înaintea scaunului lui Dumnezeu: Rugați-vă către Făcătorul vostru să fie izbăvit sufletul meu de chinurile cele veșnice. Acum plâng către voi, sfinților, pa­triarhilor, împăraților și prorocilor, apos­tolilor și arhiereilor și toți aleșii lui Hristos, ajutați-mi mie la judecată, ca să se mântuiască sufletul meu de în­tunericul vrăjmașului. Slavă... Acum ridic mâinile mele către voi, sfinților mucenici, pustnicilor, prea­cuvioșilor și toți sfinții, care vă rugați către Dumnezeu pentru toată lumea, ca să se mântuiască sufletul meu în ceasul morții. Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu: Maica lui Dumnezeu, ajută-mi mie, celui ce cu totul întru tine nădăjduiesc, și roagă pe Fiul tău ca să mă pună pe mine, nevrednicul, de-a dreapta Sa, când va ședea să judece viii și morții. Apoi: Rugăciunea "Cuvine-se cu adevărat Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea puru­rea fe­ricită și prea nevinovată și Maica Dumne­zeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de ase­mănare decât serafimii, ca­re fără stri­că­ciune pe Dumnezeu Cu­vântul ai născut, pe tine, cea cu ade­vărat Năs­cătoare de Dumnezeu, te mărim. Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt; Treime Sfântă, slavă Ție.

Slavă…, Și acum…, Doamne, miluiește (de 3 ori). Părinte, binecuvintează, și apolisul.

Citește și: Rugăciuni de dimineață pentru o zi binecuvântată

În articolul
Canon de pocaință către Iisus Hristos. Ce înseamnă și când se citește
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Sarah Dumitrescu a semnat! Fiica Anamariei Prodan face senzație în baschet la 24 de ani / FOTO
Alte sporturi • la 17:37
Sarah Dumitrescu a semnat! Fiica Anamariei Prodan face senzație în baschet la 24 de ani / FOTO
  • Sarah Dumitrescu a semnat
  • Fiica Anamariei Prodan a trecut la o nouă etapă
Avertizare ANM de ultim moment! Cod galben de vânt puternic în mai multe județele din România
Meteo • la 17:21
Avertizare ANM de ultim moment! Cod galben de vânt puternic în mai multe județele din România
  • Avertizare ANM de ultim moment
  • Cod galben de vânt puternic în mai multe județele din România
Dovada că relația dintre Jador și noua lui iubită, Oana Ciocan, devine tot mai serioasă. Cât de bine de înțelege tânăra cu mama cântărețului / FOTO
Showbiz intern • la 17:13
Dovada că relația dintre Jador și noua lui iubită, Oana Ciocan, devine tot mai serioasă. Cât de bine de înțelege tânăra cu mama cântărețului / FOTO
  • Dovada că relația dintre Jador și noua lui iubită, Oana Ciocan, devine tot mai serioasă
  • Cât de bine de înțelege tânăra cu mama cântărețului
Alina Marymar, semnal de alarmă în rândul părinților. Un membru al familiei sale se confruntă cu probleme de sănătate: „Simt să vă spun asta” / fOTO
Showbiz intern • la 16:52
Alina Marymar, semnal de alarmă în rândul părinților. Un membru al familiei sale se confruntă cu probleme de sănătate: „Simt să vă spun asta” / fOTO
  • Alina Marymar a tras un semnal de alarmă în rândul părinților
  • O persoană apropiată brunetei se confruntă cu probleme de sănătate
Știrile Antena Stars. Când va fi înmormântat George Nicolescu, artistul orb care a murit la 74 de ani. Fiul lui și-a învins cea mai mare teamă și îl va conduce pe ultimul drum
Emisiuni TV • la 16:52
Știrile Antena Stars. Când va fi înmormântat George Nicolescu, artistul orb care a murit la 74 de ani. Fiul lui și-a învins cea mai mare teamă și îl va conduce pe ultimul drum
  • Când va fi înmormântat George Nicolescu, artistul orb care a murit la 74 de ani
  • Fiul lui și-a învins cea mai mare teamă și îl va conduce pe ultimul drum
Star Matinal. Și-au dat demisia, au vândut casa și au plecat în lume. Povestea a doi influenceri din România care au călătorit timp de un an fără oprire / VIDEO
Emisiuni TV • la 16:27
Star Matinal. Și-au dat demisia, au vândut casa și au plecat în lume. Povestea a doi influenceri din România care au călătorit timp de un an fără oprire / VIDEO
  • Și-au dat demisia, au vândut casa și au plecat în lume
  • Povestea a doi influenceri din România care au călătorit timp de un an fără oprire
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
recomandare pe observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
recomandare pe as.ro
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
O influenceriţă a murit din cauza unei proceduri de liposucție! Elena avea 30 de ani
Romania TV
O influenceriţă a murit din cauza unei proceduri de liposucție! Elena avea 30 de ani
Fetița Zurli, veste bombă, după ce și-a dat demisia. PRIMELE imagini cu burtica de GRAVIDĂ! ''Sarcină ușoară și felicitări pentru bebe''
Romania TV
Fetița Zurli, veste bombă, după ce și-a dat demisia. PRIMELE imagini cu burtica de GRAVIDĂ! ''Sarcină ușoară și felicitări pentru bebe''
Rutele pe care CFR Călători introduce autobuze din cauza lucrărilor la liniile ferate
recomandare pe antena3.ro
Rutele pe care CFR Călători introduce autobuze din cauza lucrărilor la liniile ferate
"Lâna de aur”, cel mai luxos și scump material textil natural din lume. Prețul uriaș al hainelor realizate din acest fir valoros
recomandare pe antena3.ro
"Lâna de aur”, cel mai luxos și scump material textil natural din lume. Prețul uriaș al hainelor realizate din acest fir valoros
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare. Anunţ pentru 120.000 de români
recomandare pe antena3.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare. Anunţ pentru 120.000 de români
Ce trebuie să faci cu apa din vază pentru ca lalelele sau narcisele să reziste mai multe zile
recomandare pe playtech.ro
Ce trebuie să faci cu apa din vază pentru ca lalelele sau narcisele să reziste mai multe zile
Ce se întâmplă cu Regele Charles şi Kate Middleton de Paşte. Cei doi obişnuiau să fie prezenţi la slujba de la biserică
recomandare pe playtech.ro
Ce se întâmplă cu Regele Charles şi Kate Middleton de Paşte. Cei doi obişnuiau să fie prezenţi la slujba de la biserică
O nouă 𝗲𝗹𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗰𝗮𝗻𝗱𝗮𝗹𝗼𝗮𝘀𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗦𝘂𝗿𝘃𝗶𝘃𝗼𝗿!? După Jador, Zmărăndescu și Moroșanu, se pare că i-ar fi venit rândul și lui Zanni
recomandare pe redactia.ro
O nouă 𝗲𝗹𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗰𝗮𝗻𝗱𝗮𝗹𝗼𝗮𝘀𝗮̆ 𝗹𝗮 𝗦𝘂𝗿𝘃𝗶𝘃𝗼𝗿!? După Jador, Zmărăndescu și Moroșanu, se pare că i-ar fi venit rândul și lui Zanni
Suma uriașă pusă pe masă de Antena 1 pentru a-și aduce vedetele înapoi. Dan Negru, Bendeac, Scarlătescu, Bontea și Dumitrescu, la un pas să se întoarcă
recomandare pe redactia.ro
Suma uriașă pusă pe masă de Antena 1 pentru a-și aduce vedetele înapoi. Dan Negru, Bendeac, Scarlătescu, Bontea și Dumitrescu, la un pas să se întoarcă
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
recomandare pe shtiu.ro
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
FOTO. Milionarul a turbat când și-a văzut soția la TV! Ce se întâmpla între nevasta lui și antrenorul de fitness
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Milionarul a turbat când și-a văzut soția la TV! Ce se întâmpla între nevasta lui și antrenorul de fitness
Monica Tatoiu vrea să candideze Primăria Sectorului 1! Soțul a ameninţat- că bagă divorţ!
recomandare pe bzi.ro
Monica Tatoiu vrea să candideze Primăria Sectorului 1! Soțul a ameninţat- că bagă divorţ!
Connect-R a recunoscut că s-a drogat: „Consumam cele mai scumpe droguri!“
recomandare pe bzi.ro
Connect-R a recunoscut că s-a drogat: „Consumam cele mai scumpe droguri!“
BNR face anunțul pentru românii cu credite în LEI!
recomandare pe dailybusiness.ro
BNR face anunțul pentru românii cu credite în LEI!
Din păcate, s-a confirmat! Peste 1 milion de români NU vor primi majorare la pensie!
recomandare pe dailybusiness.ro
Din păcate, s-a confirmat! Peste 1 milion de români NU vor primi majorare la pensie!
Cuvinte și sintagme cu înțeles uitat ori pierdut: Cum ne-am ales cu colorata expresie „o laie”
recomandare pe Jurnalul.ro
Cuvinte și sintagme cu înțeles uitat ori pierdut: Cum ne-am ales cu colorata expresie „o laie”
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
recomandare pe a1.ro
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
Close