Capitala, amenințată de invazia de căpușe din cauza temperaturilor crescute. Ce recomandări au medicii specialiști
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.04.2024 la 16:59
Actualizat pe 01.04.2024 la 16:59
Temperaturile crescute din ultima perioadă nu sunt neapărat un factor pozitiv dacă ar fi să ne raportăm la unele aspecte. De exemplu, anul acesta, sezonul căpușelor a început mai devreme. Cadrele medicale din Capitală au tratat deja primii pacienți mușcați de aceste insecte și spun că anul acesta astfel de cazuri ar putea fi mai dese ca anii trecuți.
- Capitala e amenințată de invazia de căpușe din cauza temperaturilor neobișnuite
- Care sunt recomandările făcute de medicii specialiști
Abia s-a sfârșit prima lună de primăvară, însă, potrivit specialiștilor, temperaturile sunt neobișnuite pentru această perioadă, iar Bucureștiul este amenințat de invazia de căpușe din cauza căldurii.
Capitala e amenințată de invazia de căpușe
În ultimele zile, potrivit antena3.ro, tot mai multe persoane ajung la spitalele din București cu mușcături de căpușe.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că este extrem de important ca oamenii să fie atenți atunci când își petrec timpul în aer liber, mai ales dacă preferă zonele cu vegetație.
Pentru a se proteja de căpușe, este important ca oamenii să poarte haine lungi, iar dacă sunt mușcați de o astfel de insectă, să știe că aceasta trebuie extrasă cu atenție, cu ajutorul unei pensete, și nu ar trebui să fie ruptă pentru că se poate infecta. De preferat ar fi ca persoana mușcată de căpușă să meargă la medicul de familie sau la spital.
Reprezentanții Primăriei Capitalei au anunțat că au fost deja aplicate tratamente împotriva căpușelor, mai notează sursa anterior menționată.
Cum arată căpușele?
Căpușele sunt insecte mici cu opt picioare. Diferitele tipuri de căpușe au culori care variază de la nuanțe de maro la maro-roșcat și negru.
Pe măsură ce absorb mai mult sânge, căpușele cresc. La cea mai mare dimensiune, căpușele pot crește până la mărimea unei bile. După ce o căpușă se hrănește cu gazda sa timp de câteva zile, se umflă și poate căpăta o culoare verde-albastră.
Căpușele preferă zonele calde și umede ale corpului. Atunci când o căpușă ajunge într-un loc dorit, se atașează de piele și începe să extragă sânge. Spre deosebire de majoritatea celorlalte insecte care mușcă, căpușele rămân de obicei atașate de corp după ce mușcă.
Îți vei da seama că ai fost mușcat de o căpușă pentru că o vei găsi pe piele. Căpușele pot rămâne atașate de piele timp de până la 2 săptămâni după ce mușcă. Ele devin mai mari și mai ușor de reperat pe măsură ce trece timpul.
Căpușele mușcă de obicei o singură dată, în loc să muște în grupuri sau linii. Majoritatea mușcăturilor de căpușe inofensive nu provoacă semne sau simptome fizice, scrie healthline.com.