“Carantina digitală”, noua metodă de purificare. Episcopul Huşilor, cerinţe neobişnuite către enoriaşi
Publicat pe 04.03.2020 la 14:11 Actualizat pe 04.03.2020 la 14:37
Catedrala Episcopală din Huşi, „Vecernia Iertării”, a fost oficializată duminică de către episcopul Ignatie. Tot atunci, omul bisericirii a venit cu o cerinţă mai neobişnuită către enoriaşi.
Catedrala Episcopală din Huşi, „Vecernia Iertării”, a fost oficializată duminică de către episcopul Ignatie. Tot atunci, omul bisericirii a venit cu o cerinţă mai neobişnuită către enoriaşi.
Episcopul Huşilor le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre tentaţiile lumii moderne, care ne afectează chiar dacă respectăm Postul Paştelui.
Ignatie i-a îndemnat pe totţi credincioşii ca măcar pentru o săptămână să renunţe complet la lumea virtuală. El le-a sugerat oamenilor să intre într-o formă de carantină digitală, conform vremeanouă.ro.
„Lumea în care trăim este una prin excelentă a virtualului, a videocrației. Trăim într-o eră a tehnologiei și se mai impune și un alt tip de post, o carantină mediatică. Să ne propunem, cel puțin în prima săptămână, să fim mai putin dependenți de telefoane, de rețelele de socializare, de conturile de mail, ca să nu pătrundă neliniștea pe care acestea o aruncă în noi” a spus Episcopul Hușilor.
Episcopul le-a explicat credincioşilor că postul digital face ca parte din Postul Paştelui. O astfel de măsură îi ajută pe oameni să îşi purifice sufletul şi mintea înainte de Sărbătorile Paştelui.
„Tehnologia este o binecuvântare, dar are și un revers foarte delicat, pentru că fragmentează foarte mult gândirea. Dobândim o dependență de tehnologie încât ne este foarte greu să ne desprindem. Cred că se impune, în lumea în care trăim, și un asemenea tip de post. Postul este o jertfă și cred că este o jertfă și să renunțăm la telefon. În tradiția noastră, prima săptămână din post este foarte aspră. Este numită Săptămâna Curată, aproape echivalentă cu Săptămâna Patimilor. În mănăstiri, unde se tine cu maximă rigurozitate această săptămână, se închide trapeza și călugării nu mănâncă nimic, cu excepția zilelor de miercuri și vineri când se slujește Liturghie Darurilor mai înainte sfințite. De ce? Pentru ca diavolul să fie doborât prin puterea postirii. Ar fi foarte bine să ne desprindem cât mai mult de cele care nu ne aduc liniște”, a încheiat PS Ignatie.