Carantină pe zone mari, din decembrie. Ce declară Alexandru Rafila: „Vom ajunge la 10.000 de cazuri noi COVID pe zi”
Publicat pe 31.10.2020 la 12:51 Actualizat pe 31.10.2020 la 17:19
Declarații îngrijorătoare ale profesorul Alexandru Rafila! Reprezentantul României la OMS consideră că până în decembrie s-ar putea institui carantina pe zone mari. El spune că până la sfârștitul lunii decembrie este posibil să se înregistreze cel puțin 10.000 de cazuri pe zi, dacă nu se vor lua măsuri eficiente .
- Carantină pe zone mari, din decembrie
- Declarațiile profesorului Alexandru Rafila
Alexandru Rafila susține că, până în decembrie, ar putea fi instituită carantina pe zone mari inclusiv în București, din cauza răspândirii rapide a virusului SARS-CoV-2, care va face ca sistemul medical să nu mai facă faţă.
„Procesul acesta nu s-a oprit și probabil până spre sfârșitul lunii decembrie, în lipsa altor măsuri - pentru că ne-am apropiat de o limită a măsurilor de un anumit tip, cele care sunt mai puțin restrictive - cred că numărul de cazuri la sfârșitul acestei luni va înregistra un număr cu cinci cifre, adică o să fie cel puțin 10.000 de cazuri pe zi.
(...) La numărul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensivă este, sigur, depășită, iar asta are consecință directă în ceea ce privește mortalitatea", a spus Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.
Profesorul crede că școlile ar trebui să fie deschise
Rafila recomandă modelul din Franța sau Germania pentru a evita o astfel de situație.
„E puțin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun, pentru că mă gândesc la această variantă și nu știu cum putem să o evităm decât dacă eventual urmăm un model care văd că este aplicat în Franța, chiar și în Germania - mai degrabă poate modelul din Germania - care, paradoxal, instituie măsuri de limitare a activităților economice, sociale, dar lasă școlile deschise, un lucru pe care eu personal îl agreez", a explicat prof. dr. Rafila.
Reprezentantul României la OMS a subliniat că există studii foarte recente, în care se demonstrează că nu copiii sunt principala sursă de transmitere a bolii în această perioadă, ci aglomerația din mijloacele de transport în comun.