Care a fost, de fapt, motivul surpării cascadei Bigăr. Romsilva: „Se va regenera în timp”
Publicat pe 08.06.2021 la 16:51 Actualizat pe 08.06.2021 la 16:51
Surparea cascadei Bigăr a întristat o țară întreagă, însă Regia Națională a Pădurilor spune că există speranțe ca aceasta să se regenereze „în timp”, procesul fiind, însă, unul îndelungat, din cauza depunderilor încete ale straturilor noi de mușchi pietrificat. Însă se vorbește și despre cauza prăbușirii obiectivului turistic, iar motivul cel mai plauzibil ar fi din cazua propriei greutăți.
- Cascada Bigăr s-ar putea regenera
- Procesul, unul îndelungat
- Romsilva spune de ce s-a surpat obiectivul turistic
Unul dintre cele mai atrăgătoare obiective turistice naturale din România, cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, s-a surpat ieri, în jurul orei 18. Evenimentul a întristrat întreaga țară, cu atât mai mult cu cât cascada fusese desemenată în anul 2013 ca fiind cea mai frumoasă din lume. S-a discutat intens despre motivele surpării acesteia, și se crede că motivul principal ar fi fost din cauza propriei sale greutăți.
Cascada Bigăr s-a surpat din cauza propriei greutăți, dar se va regenera în timp
În vederea liniștirii populației, Romsilva a emis un comunicat astăzi prin care a explicat că un perete al cascadei s-ar fi surpat din „cauze naturale”, nicidecum din cauza vreunei influențe umane, cum au susținut unii activiști de mediu. Potrivit reprezentanților Regiei Naționale a Pădurilor, cascada „a cedat sub propria greutate” din cauza dimensiunilor cu mult crescute cauzate de înmulțirea mușchiului pietrificat.
De asemeena, se menționează faptul că, în timp, cascada Bigăr se va regenera prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat, acest proces fiind sprijinit și de administrația parcului național, obiectivul fiind într-o zonă protejată de lege, „în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber”. „Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigăr, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascada Bigăr”, se mai arată în comunicat.
Citește și: De ce e Cascada Cailor una din cele mai vizitate cascade din România. Galerie FOTO