Care e cel mai rapid animal de pe Terra. Se poate deplasa cu viteze de peste 300km/h și trăiește și în România
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.12.2024 la 16:08
Actualizat pe 07.12.2024 la 16:08
Te întrebi care e unul dintre cele mai rapide animale de pe Terra? Ei bine, noi avem răspunsul. Vorbim despre o pasăre care se poate deplasa cu viteze de peste 300km/h și trăiește și în România.
- Cel mai rapid animal de pe planetă trăiește și în România
- Se poate deplasa cu viteze de peste 300km/h
Până în prezent, nu se cunoaște nicio pasăre care să egaleze viteza de zbor a șoimului călător în picajul său de vânătoare. Șoimul călător este cea mai rapidă pasăre - și, de fapt, cel mai rapid animal de pe Pământ - atunci când este în picaj.
Cel mai rapid animal de pe planetă trăiește și în România
Șoimul călător deține titlul de cea mai rapidă pasăre din lume atunci când plonjează. În timpul acestei scufundări, cunoscută sub numele de aplecare, șoimul călător se ridică la o înălțime foarte mare și apoi plonjează abrupt la viteze de până la 386 km/h (240 mph).
Șoimul călător este una dintre cele mai fascinante și impresionante păsări de pradă din lume. Măsoară de obicei între 34 și 58 cm (13 și 23 inch) în lungime și au o anvergură a aripilor între 74 și 120 cm (29 și 47 inch).
Pasărea călătoare are un cioc ascuțit, cu cârlig, care o ajută să-și sfâșie prada. De asemenea, are gheare puternice pentru capturarea și menținerea prăzii.
Șoimul călător este în prezent inclus pe lista speciilor de „îngrijorare redusă” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), datorită programelor de recuperare de succes. Aceștia sunt încă protejați prin legi în multe regiuni.
Șoimii călători au o vedere excepțională
Șoimii călători au fost folosiți pentru șoimărie de mii de ani, unele dintre cele mai vechi înregistrări ale utilizării șoimilor la vânătoare datând din Egiptul antic și din Evul Mediu în Europa și Asia.
Șoimii călători au o vedere excepțională, care le permite să localizeze prada de la mai mulți kilometri distanță în timp ce zboară la înălțime.
Citește și: Ce este Therianismul, fenomenul care a ajuns și în România! Părinții sunt în alertă