Care este diferența dintre fructe și legume. Roșia e fruct sau legumă?
Publicat pe 08.06.2023 la 20:37 Actualizat pe 08.06.2023 la 20:37
Chiar dacă suntem obișnuiți cu fructele și legumele pe care consumăm în mod normal, există momente în care suntem puși în fața faptului în care nu știm să distingem dacă este un fruct sau o legumă. Cu toate acestea, un bun exemplu în acest sens este roșia despre care știm că este o legumă. Însă, este ea legumă sau fruct, conform specialiștilor?
- Care este diferența dintre fructe și legume
- Roșia e fruct sau legumă
Atât fructele, cât și legumele reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase pentru organismul uman. Așadar, consumul zilnic a cel puțîn 5 porții de fructe și legume este recomandat ca parte a unei diete echilibrate.
Mai mult decât atât, fuctele și legumele sunt bogate în fibre, precum și în vitamine, minerale, antioxidanți și compuși vegetali.
Ce diferență există între fructe și legume
Specialiștii susțin că diferența dintre fructe și legume este una clară. Un măr este întotdeauna considerat un fruct, în timp ce un castravete este considerat cu siguranță o legumă.
Ei bine, în diagrama Venn, cea care leagă aceste două categorii de produse, există o regiune considerabilă de suprapunere. Astfel că, din aceasta rezultă faptul că „fructe” și „legume” sunt definite diferit în funcție de faptul că ești grădinar sau bucătar.
Ei bine, aici se încadrează și roșia, care este clasificată uneori ca fruct, iar alteori ca o legumă. Mai mult decât atât, după informațiile cărții Postharvest Physiology and Biochemistry of Fruits and Vegetables, fructele sunt structuri purtătoare de semințe care se dezvoltă dintr-o plantă cu flori.
În schimb, legumele sunt toate celelalte părți ale plantelor, cum ar fi rădăcinile, frunzele și tulpinile. Pe lângă roșii, dovleceii și roșiile sunt fructe, în timp ce rădăcinile precum sfecla, cartofii sau frunzele precum spanacul, varza verde și salata verde și tulpinile precum țelina și broccoli sunt toate legume.
Ce sunt morcovii și cartofii
Morcovul este o plantă plantă bienală din familia Apiaceae. Acesta este cultivat pe scară largă pentru rădăcina sa cărnoasă, comestibilă, consumată ca legumă. Mai mult decât atât, morcovul este, după cartof, principala legumă cultivată în lume pentru rădăcina sa.
Morcovii sunt o sursă excepțională de caroten și vitamina A. În urma mai multor studii s-a descoperit că flavonoidele din morcovi ajută la protejarea împotriva cancerului cavitatii bucale, pielii și cancerului pulmonar.
În același timp, cartofii sunt legume rădăcinoase ce oferă o sursă bună de amidon, vitamine și fibre.
Cât despre beneficiile cartofilor, aceștia sunt una din cele mai bogate surse de amidon, vitamine, minerale și fibre dietetice.
Diferența dintre legume și leguminoase
Puțini știu, însă, din categoria leguminoaselor fac parte: fasolea albă, fasolea roșie, fasole mung roșie, fasole neagră, linte verde, linte roșie, linte neagră, linte galbenă, năut, mazăre și chiar soia. Pe aceste alimente le puteți consuma atât în mâncăruri diverse, cât și în salate.
CITEȘTE ȘI: Cum îţi dai seama că roşiile au fost stropite cu substanţe periculoase. La ce trebuie să fii atent