Care este meniul unui deținut al penitenciarului Rahova. Ce mănâncă, de fapt, criminalii?
Publicat pe 23.08.2019 la 19:10 Actualizat pe 23.08.2019 la 19:22
Penitenciarul Rahova a fost reclădit în anii 90, pe locul fostei închisori şi dată în folosinţă în 1997. Are 222 de camere de deţinere, 3 terenuri de sport, 15 cabinete medicale şi multe altele. De asemenea, printre deţinuţi se numără şi cele mai controversate personaje atât din showbiz, cât şi din conducerea statului.
Penitenciarul Rahova a fost reclădit în anii 90, pe locul fostei închisori şi dată în folosinţă în 1997. Are 222 de camere de deţinere, 3 terenuri de sport, 15 cabinete medicale şi multe altele. De asemenea, printre deţinuţi se numără şi cele mai controversate personaje atât din showbiz, cât şi din conducerea statului.
Penitenciarul Rahova deţine, pe lângă cele 222 de camere, 3 terenuri de sport şi 15 cabinete, şi 3 camere de infirmerie, bloc alimentar, spălătorie, 4 ateliere, 17 cluburi de integrare socială, bibliotecă, biserică şi o capelă.
Deţinuţilor le este interzis să primească alimente care necesită tratamente termice şi nu au voie să cumpere produse alimentare care necesită, de asemenea, încălzire, coacere sau fierbere. Totuşi, excepţie fac cafeaua, laptele, ceaiul şi supe instant.
Deţinuţii de la Penitenciarul Rahova au un program special, care începe încă de la 5 dimineaţa, odată cu deşteptarea. După jumătate de oră, la 05:30, are loc prima masă a zilei - micul dejun. Apoi, la ora 06:00, deţinuţii au program liber pentru tot felul de activităţi. La ora 12, aceştia iau masa de prânz. Apoi, o altă oră deţinuţii au activităţi. De la ora 14, deţinuţii de la Penitenciarul Rahova au la dispoziţie două ore de plimbare în aer liber.
Masa de seară se ia, la Penitenciarul Rahova, la ora 17:30. Iar apoi, la ora 19:00, are loc apelul de seară. Stingerea pentru deţinuţii de la Penitenciarul Rahova se dă la ora 22:00.
Ce mănâncă deţinuţii de la Penitenciarul Rahova? Ei bine, meniul conţine ciorbă de fasole cu jumări şi pilaf cu carne de porc, la prânz. Seara, deţinuţii primesc tocană cu slănină. Însă, acesta poate difera în funcţie de religie, dietă, regim, probleme de sănătate, Spre exemplu, deţinuţii musulmani primesc de la angajaţii Penitenciarului Rahova carne de văcuţă, iar cei cu probleme cardiace sau gastrite primesc griş cu lapte şi, deseori, măr.
Radu Mazăre şi Liviu Dragnea îşi ispăşesc pedepsele în Penitenciarul Rahova
Radu Mazăre are la activ trei condamnări: 9 ani în dosarul "retrocedărilor ilegale", 9 ani şi 10 luni în dosarul "Polaris" şi o alta de 6 ani şi 6 luni, într-un dosar de abuz în serviciu. Ultimele două nu sunt decizii definitive.
Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni, închisoare cu executare, sentinţă definitivă, în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.
Ce înseamnă "regim închis"
În ordine crescătoare gradelor de severitate a faptelor, un deținut și poate executa pedeapsa în regim deschis, regim semideschis, regim închis sau regim de maximă siguranță. Regimul închis, așa cum se aplică în cazul lui Radu Mazăre, este pentru persoanele condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 1 ani, dar care nu depăşeşte 3 ani.
De obicei, persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim închis sunt cazate în comun. Celulele sunt permanent închise și asigurate, iar hrana se servește, de regulă, în săli de mese sau în camerele de deținere.
Aceștia prestează muncă şi desfăşoară activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în grupuri, în interiorul penitenciarului, sub pază şi supraveghere, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi, potrivit Administrației Națională a Penitenciarelor.