Care este motivul pentru care testele rapide dau rezultate “fals negative”. Explicația lui Valeriu Gheorghiță
Publicat pe 30.01.2022 la 11:44 Actualizat pe 30.01.2022 la 11:44
În ultima perioadă, tot mai multe teste rapide de detectare a contaminării cu Covid-19 ies negative, pe când testul PCR poate să iasă pozitiv. Ei bine, pentru că oamenii sunt nedumeriți, Valeriu Gheorghiță a explicat de ce se întâmplă așa și care este, de fapt, motivul rezutatelor eronate!
- De ce ies testele rapide fals negative
- Răspunsul oferit de Valeriu Gheorghiță
Tot mai multe persoane au întâmpinat dificultăți în ultima perioadă, atunci când s-au testat acasă printr-un test rapid și rezultatul a fost negativ, iar apoi, cel PCR a ieșit pozitiv.
Care este motivul pentru care testele rapide dau rezultate “fals negative”. Explicația lui Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul camapniei de vaccinare, a vrut să lămurească acest aspect și să nu mai lase loc de interpretări, astfel că a vorbit despre motivul pentru care testele rapide de Covid-19 au uneori rezultate eronate.
Fără a se sfii, a explicat că persoanele vaccinate sau trecute prin boală, au o încărcătura virală mai mică, astfel că virusul nu poate fi detectat la testele rapide și nici la cele de salivă care se găsesc în orice farmacie.
"La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate. Atunci este evident că testele gold standard acum sunt testele PCR", a precizat medicul Gheorghiță.
Ce mască te protejează cel mai multe de infectarea cu Covid-19
În urmă cu doar câteva săptămâni, autoritățile au decis ca personele car vr fi prinse cu măști textile sau de plastic să fie sancționate, asta fiindcă acestea nu prezintă o protecție de lungă durată, ci doar de câteva minute, iar virusul se răspândește cu ușurință.
De asemenea, potrivit unui studiu, măștile de tip FFP2 sunt cele care te protejează în contact cu o persoană infectată timp de mai multe ore, la fel cum sunt și cele medicinale, însă care au o eficiență mai redusă decât cele speciale.