Care este pluralul cuvântului „vaccin”. Cum se scrie corect, de fapt
Publicat pe 07.06.2023 la 22:39 Actualizat pe 07.06.2023 la 22:39
Categoric limba română se numără printre cele mai complexe limbi din lume. Chiar dacă nouă, românilor, ni se pare extrem de ușor să o vorbim, de cele mai multe ori exprimarea eronată sau chiar cunoașterea insuficientă a acestei limbi ne poate expune chiar și pe noi la probleme uriașe. Acest lucru se întâmplă și în cazul cuvântului „vaccin”. Care este forma de plural a acestui cuvânt.
- Care este pluralul cuvântului „vaccin”
- Cum se scrie corect, de fapt
Cert este că limba română poate pune probleme chiar și celor mai experimentați vorbitori. Acesta este și motivul pentru care există anumite situații în care poți confundă termenii, iar asta pentru că nu știi exact când să folosești un cuvânt sau care este forma lui corectă.
Care este pluralul cuvântului „vaccin”
Dacă ne întrebăm ce reprezintă vaccinarea și termenul de vaccin, trebuie să știm că acestea au fost introduse în medicină de medicul generalist englez Edward Jenner, în anul 1796. Tot la acea vreme a fost creat primul vaccin, cel împotriva variolei.
Ei bine, un vaccin este un produs biologic, un medicament, care are că scop inducerea unui răspuns imun și, în același timp, protecție imună dobândită față de o anumită boală infecțioasă.
Mai mult decât atât, vaccinul conține un agent ce seamănă cu un microorganism infecțios, și este adesea produs din: forme slăbite sau ucise ale acelui microb, din toxinele pe care acesta le eliberează sau din una dintre proteinele de pe suprafața sa.
Cum se scrie corect
Ei bine, cât despre pluralul acestui cuvânt, singura formă corectă substantivului vaccin este "vaccinuri".
Pe lângă acestea, cuvântul vaccin este un substantiv comun, de genul neutru, cu pluralul specific acestui gen.
Cu toate că este un termen foarte puțin cunoscut și utilizat în limbajul comun, în limba română există și cuvântul vaccine care este forma de plural a substantivului "vaccină".
Concret, potrivit dicționarului, acest termen se referă la o boală a bovinelor – vaccină, cuvânt al cărui plural este, într-adevăr, vaccine.
CITEȘTE ȘI: Când folosim „o dată” și „odată”. Greșeala des întâlnită în limba română