Care este rata de transmitere a coronavirusului în România. Alexandru Rafila avertizează: „Suntem în zona galbenă”

Care este rata de transmitere a coronavirusului în România © Arhiva

Alexandru Rafila avertizează, în contextul stării de alertă, după ce restricțiile impuse de autorități s-au mai relaxat, faptul că rata transmiterii ar putea crește în următoarele zile, dacă românii nu respectă igiena, distanțarea socială și măsurile de protecție. 

În România rata de transmitere a coronavirusul este acum de 0,9, conform spuselor lui Alexandru Rafila, iar o creștere a acesteia ar duce acum, după relaxarea resctrițiilor, la un număr mare de îmbolnăviri. 

Dacă români ar respecta măsurile de protecție și distanțea socială, rata de transmitere ar putea să scadă sau măcar să rămână la același nivel, lucru care ar face ca țara noastră să fie tot în zona galbenă a epidemiei. 

„E o valoare calculată pentru majoritatea țărilor din regiunea europeană a OMS, suntem în zona galbenă, în care sunt majoritatea țărilor care au introdus măsuri de relaxare. Sunt doar două, trei țări în zona verde, cu un indice de transmitere de 0,7-0,8. Noi suntem undeva pe la 0,9. E bine, ca să ai speranță că ții epidemia sub control, să fii întotdeauna sub 1 ca să nu ai o transmitere care să ducă la apariția unui număr mai mare de cazuri. Trebuie menținută această rată a transmiterii sub 1”, a spus Alexandru Rafila, conform Digi24.

Conform profesorului Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, abia peste șapte zile se va putea calcula din nou rata de transmitere a coronavirusul. Atunci se va putea stabili dacă relaxarea restricțiilor a scaăzut sau a crescut rata de transmitere. 

„Aceste calcule matematice nu pot ține cont de comportamentul individual, periodic trebuie evaluată situația, acum trebuie evaluată peste 7 zile, când vedem dacă relaxarea a dus la o creștere substanțială, la o creștere acceptabilă sau rămânem la același nivel sau chiar mai mic, acestea sunt cele 3 scenarii. În funcție de această situație se pot calcula ratele de transmitere în viitor. Rămâne să vedem care e procentul probelor pozitive, din totalul probelor testate. Acest procent ar trebui să fie tot timpul sub 5 la sută. Este un indicator care arată că nu este vorba despre o continuare a răspândiri masive a infecției în populație”, a completat Rafila. 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro