Care este venitul mediu în România. Câți bani investesc românii pe cheltuielile lunare
Publicat pe 06.10.2022 la 11:36 Actualizat pe 06.10.2022 la 11:36
Traiul din România a devenit unul foarte costisitor, din cauza salariilor mult prea mici pe care statul îl oferă milioanelor de români. Cu atât mai mult, nu mai există clasă de mijloc. Aproximativ 1,5 milioane de români sunt nevoiți să trăiască cu salariul minim pe economie, mulți dintre aceștia din familii, cu copii. Însă, venitul mediu este diferit față de cel cu al milioanelor de pensionari care trăiesc din chiar mai puțin de 1500 de lei.
- Care este venitul mediu în România
- Câți bani investesc românii pe cheltuielile lunare
Ultimele cifre publicate la Institutul Național de Statistică, arată că în trimestrul II, veniturile totale medii lunare pe gospodărie au reprezentat 6241 de lei, în timp ce veniturile minime au fost de 2481 de lei. Cu toate că vorbim despre o creștere, o mare parte din cheluieli s-a dus pe facturile majorate la energia electrică. Vorbim de 5375 de lei pe gospodărie, și anume 2137 de lei pe persoană.
Care este venitul mediu în România
Veniturile băneşti au fost, în medie, de 5.853 lei lunar pe gospodărie, în timp ce veniturile în natură au fost estimate la 388 lei lunar pe gospodărie. Salariile şi celelalte venituri asociate lor au reprezentat cea mai importantă sursă de venit.
Printre sursele suplimentare de venit de care se bucură românii, se numără veniturile din prestaţii sociale, veniturile în natură, veniturile din activităţi neagricole independente, veniturile din agricultură, precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei. Însă, cu toate acestea, există totuși o mare diferență între mediul urban, în comparație cu cel rural.
Pe ce chjeltuie românii cei mai mulți bani
Un alt studiu făcut de Institutul Național de Statistică, arată că principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt cele ale consumul de bunuri alimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub formă impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, dar şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei.
Însă, nelipsite sunt taxele pentru pe investiții extra, cum ar fi imobiliare sau echipamente de producție din gospodărie. Cu atât mai mult, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul II 2022, în medie, 35,1% din consumul gospodăriilor. Acest lucru se datorează și majorării prețurilor care au avut loc în ultima perioadă.