Care sunt cele 4 tipuri de Bacalaureat propuse de Ecaterina Andronescu
Publicat pe 02.04.2019 la 12:36 Actualizat pe 02.04.2019 la 12:44
Examenul de Bacalaureat ar putea suferi modificări majore, potrivit ministrului Educației. În funcție de profil, ar putea exista patru tipuri de BAC.
Examenul de Bacalaureat ar putea suferi modificări majore, potrivit ministrului Educației. În funcție de profil, ar putea exista patru tipuri de BAC.
Potrivit Ecaterinei Andronescu, ar putea fi vorba despre anumite categorii de BAC: A1, A2, V sau tehnologic.
Ce reprezintă fiecare tip de BAC
În cazul BAC-ului A1, este vorba despre un examen adresat celor cu profil real, de științe. Probele urmează să fie limba română și limba străină, o materie de profil real și un test de creativitate.
BAC-ul A2 este pentru liceenii care studiază la profil socio-uman, având probe la limba română și străină, istorie, o materie de profil uman și un test de creativitate.
BAC-ul V este destinat liceelor vocaționale și include probe la română, limba străină, proba artistică și testul de creativitate.
Un al patrulea examen de Bacalaureat este destinat elevilor care au de ales între 3 ani de studii și un certificat de competențe destinat câmpului muncii și BAC-ul Tehnologic.
Învăţământul obligatoriu va fi extins la 15 clase
Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la vârsta de 18 de ani. Până în anul 2020, învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar vor deveni obligatorii.
De asemenea, grupa mijlocie până în anul 2023, iar grupa mică până în 2030.
„Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani”, se arată în actul normativ.
A.P.