Care sunt condițiile pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiţă
Publicat pe 14.09.2021 la 09:39 Actualizat pe 14.09.2021 la 09:39
În urmă cu scurt timp, Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat care sunt condițiile necesare pentru administrare celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19. Mai mult decât atât, medicul militar a afirmat că în aceste momente platforma pentru imunizare este în lucru pentru a permite programarea dozei trei.
- Valeriu Gheorghiță, anunț despre cea de-a treia doză
- Care sunt condițiile pentru administrarea acesteia
Valeriu Gheorghiță a anunțat în cadrul unei emisiuni TV că Romania începe vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-covid-19 curând, respectiv în luna octombrie. Astfel, coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat cum se va desfășura, de fapt, imunizarea cu cea de-a treia doză, dar și care sunt condițiile care trebuie respectate.
Valeriu Gheorghiță, despre condițiile pentru administrarea celei de-a treia doze
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat într-o conferință de presă ce s-a desfășurat recent că România va începe imunizarea cu cea de-a treia doză anti-COVID-19 în octombrie. Prin urmare, căci luna septembrie se apropie cu pași repezi de final, medicul militar a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre condițiile în care se administrează această doză.
Valeriu Gheorghiţă a precizat că efectuarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID va începe cu pacienţii imunodeprimaţi, cei oncologici, pacienţii cu HIV și vârstnicii, în cazul cărora e posibil ca imunitatea căpătată după primele două doze să nu fie suficient de mare.
Totodată, a mărturisit că în cazul restului populaţiei, administrarea celei de-a treia doze, considerată „booster”, are ca scop creşterea răspunsului imun la virus.
Etapele vaccinării cu cea de-a treia doză
În ceea ce ține de modul de administrare al acestei doze, vor fi aceleași etape de la debutul campaniei, însă acum există suficiente doze pentru a începe cu mai multe categorii. Valeriu Gheorghiţă a mai spus, în cadrum emisiunii, că unul din doi români are un anumit grad de protecţie anti-COVID, după ce imunitatea colectivă a ajuns la aproape 50%.
Totodată, la nouă luni de când a debutat campania de vaccinare, 200.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID, a precizat medicul. Potrivit acestuia, acoperirea vaccinală în rândul adolescenţilor eligibili este de 15%, însă consideră că este un procent insuficient pentru a depăși valul patru fără prea mulți copii infectați.
CITEȘTE ȘI: Valeriu Gheorghiță, despre rata de vaccinare scăzută: "Va creste numărul copiilor internați cu COVID-19"