Care sunt simptomele bizare ale noii variante de COVID. Ce spun specialiștii: “Virusul s-a schimbat”
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.09.2023 la 20:51
Actualizat pe 01.09.2023 la 20:51
Oficialii din domeniul sănătății de pe tot globul urmăresc cu atenție noua tulpină COVID, care se răspândește rapid în întreaga lume. Potrivit specialiștilor, varianta nouă a virusului provoacă un simptom nocturn bizar.
- Detalii despre noua variantă de COVID
- Ce simptome bizare are
- Specialiștii spun că virusul s-a schimbat
Persoanele care au contractat noua tulpină de coronavirus au avut un simptom neplăcut noaptea. Noul BA.5 a fost descris ca „fratele” tulpinii Omicron, care a declanșat cazuri în creștere în Marea Britanie în iarna anului 2021. Deși cele două tulpini de virus sunt similare, un om de știință a avertizat că oamenii cu noua variantă au suferi de un simptom suplimentar.
Detalii despre noua variantă de COVID
În cea mai recentă actualizare, Organizația Mondială a Sănătății a catalogat EG.5 ca o variantă de interes pe care țările ar trebui să o monitorizeze. Organizația a mai spus că prezintă un risc scăzut pentru sănătatea publică în comparație cu alți descendenți omicroni, deoarece nu există dovezi că ar putea cauza o boală mai gravă.
Oamenii de știință au speculat că severitatea acestei tulpini ar putea fi similară cu cea a lui Omicron, dar provocând mai puține cazuri grave și decese decât cea a Alpha și Delta. Cu toate acestea, la fel ca Omicron, BA.5 este considerat a fi mai transmisibil. Dovezile care apar acum sugerează că noua tulpină ar putea avea o capacitate mai mare de a reinfecta oamenii, comparativ cu variantele anterioare.
Persoanele care au primit două sau mai multe doze de vaccin au raportat cel mai mult următoarele simptome ale Covid: secreții nazale, strănut, dureri în gât, dureri de cap și tuse persistentă.
Un simptom nou al acestei variante ar fi reprezentat de transpirațiile nocturne, care sunt transpirații excesive în timpul somnului, care vă lasă îmbrăcămintea și lenjeria de pat umede, în ciuda faptului că dormiți într-o cameră răcoroasă.
Ce alte probleme de sănătate pot indica transpirațiile nocturne
În afară de această nouă variantă, alți factori declanșatori obișnuiți pentru transpirațiile nocturne includ anxietatea, simptomele menopauzei, abuzul de substanțe, anumite medicamente, hipoglicemia și o afecțiune benignă numită hiperhidroză - care determină indivizii să transpire excesiv în orice moment.
Deși rare, transpirațiile nocturne pot fi ocazional un indicator al unei afecțiuni de bază mai grave sau pot apărea fără nicio cauză identificabilă.