„Cârtița” din Poliția Română a lui Victoraș Micula, scandal cu interceptări ilegale / Detalii exclusive
De Narcis Voica.
Publicat pe 21.12.2022 la 23:35
Actualizat pe 21.12.2022 la 23:35
„Cârtița” din Poliția Română a lui Victoraș Micula, care îi oferea informații clasificate furate din baza de date a Ministerului Afacerilor Interne, a declanșat un cutremur la tribunal, după ce a contestat mdul în care au fost efectuate interceptările în dosarul în care este acuzată că a spionat-o pe șefa unei companii aflată în concurență cu cea a lui Micula.
- Polițista care îi oferea lui Victoraș Micula informații clasificate a generat un scandal de proporții
- Totul a plecat de la interceptările care o vizau pe „cârtiță”, despre care judecătorii spun că au fost efectuate ilegal
- Camelia Erdei a fost trimisă în judecată pentru că a spionat-o pe șefa unei companii de băuturi răcoritoare, aflată în concurență cu firma lui Micula
Camelia Maria Erdei a obținut, zilele trecute, desființarea unei hotărâri care viza modul în care au fost efectuate interceptările și acțiunile de supraveghere organizate de procurori, în dosarul în care este acuzată de acces ilegal la un sistem informatic.
„Admite contestaţia declarată de inculpata Erdei Camelia Maria împotriva încheierii penale nr. 70/ÎCP/18.05.2022 pronunţată de judecătorul de cameră prelimiară din cadrul Tribunalului Bihor, pe care o desfiinţează în parte, în sensul că: Înlătură dispoziţia prin care s-au respins cererile şi excepţiile invocate de inculpata Erdei Camelia Maria. Reţine că prin încheierea din 17.10.2022 pronunţată de completul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Oradea, s-au admis în parte a cererile şi excepţiile invocate, constatându-se că prin încheierea penală din 26.11.2021, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bihor în dosarul nr. 3772/111/2020/al, definitivă prin încheierea penală nr. 56/CCP/2022 din 24 iunie 2022 pronunţată de completul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Oradea, s-a reţinut cu putere de lucru judecat nulitatea încheierii nr 99/01.11.2018 şi a mandatelor de supraveghere tehnică nr.134/UP/01.11.2018 și nr.135/UP/01.11.2018. În baza art.102 Cod de procedură penală, au fost excluse din dosarul de urmărire penală nr 867/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice/a mesajelor tip sms interceptate în baza încheierii nr 99/01.11.2018 pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor în dosar nr 3064/111/2018 şi a mandatelor de supraveghere tehnică nr.134/UP/01.11.2018 ?i nr.135/UP/01.11.2018, inclusiv suporţii pe care aceste convorbiri/comunicări au fost stocate. În aplicarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 22 din 18 ianuarie 2018 (publicate în Monitorul Oficial al României nr.177 din 26.02.2018) s-a dispus excluderea materială din dosarul de urmărire penală nr 867/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a mijloacelor de probă administrate nelegal, inclusiv a suporţilor pe care con?inutul tuturor acestor convorbiri/comunicări au fost stocate. Au fost respinse în rest celelalte cereri şi excepţii invocate de inculpata Erdei (Ile) Camelia Maria, cu privire la neregularitatea actului de sesizare, a administrării probelor în faza de urmărire penală şi a efectuării actelor de urmărire penală. Constată că prin Ordonanţa din data de 24.10.2022, procurorul a arătat că-şi menţine dispoziţia de trimitere în judecată. Menţine în rest dispoziţiile încheierii penale contestate, inclusiv cu privire la începerea judecăţii faţă de inculpată. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare în contestaţie vor rămâne în sarcina statului. Pronunţată în camera de consiliu de azi, 15.12.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi a procurorului, prin intermediul grefei instanţei”, este decizia instanței.
Camelia Maria Erdei este acuzată în dosarul respectiv de acces ilegal al unui sistem informatic și divulgarea informațiilor secrete de serviciu într-un dosar în care parte vătămată este, „întâmplător”, fosta șefă a filialei din România a celui mai cunoscut brand de băuturi răcoritoare din SUA, companie aflată în concurență clară cu firma lui Victoraș Micula. Pentru infracțiuni similare, Camelia Maria Erdei, fostă Ile, a fost trimisă în judecată, alături de trei colegi de aceeași teapă și milionarul Victor Micula. Pe lângă infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic și instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu, Micula este acuzat și uzurpare de calități oficiale. Conform procurorilor, Victor Micula s-ar fi îmbrăcat în polițist și a participat la o percheziționare corporală, împreună cu polițiști reali.
Conform Parchetului, în noaptea de 28 spre 29 martie 2018, circulând de la Băile Felix către Oradea, Micula, aflat la volanul unui Mercedes cu iubita și prietenii lui, l-ar fi șicanat în trafic pe un bărbat care conducea un Opel. Victima a fost urmărită de Micula și s-a refugiat într-o benzinărie, unde a fost prinsă de agresor, care a început să îi lovească mașina. Șoferul Opelului ar fi sunat la 112 ca să reclame agresiunea, apoi ar fi reușit să scape de urmărirea lui Victor Micula. Acesta a apelat la un prieten polițist și au plecat împreună să îl caute pe șoferul Opelului. Cum nu l-au mai găsit, Micula a mers la sediul Poliției, unde i s-a permis accesul în zona restricționată a Biroului Supravegheri Video și a accesat ilegal bazele de date MAI pentru a căuta informații despre șofer.
„Odată ajunşi în biroul de Supravegheri Video, care se afla în imediata de biroul utilizat de Z A C, cu acordul prealabil al acestuia, inc. E.C.M. (Erdei Camelia Maria, n.r.), agent şef adjunct de poliţie în cadrul Pol. Mun. Oradea-Biroul Ordine Publică, care îşi desfăşura activitatea în acea noapte în biroul indicat mai sus, potrivit planificării, la solicitarea şi în prezenţa inculpatului M.V., la ora 02:54, folosind userul şi parola proprie, a accesat bazele de date (în condiţiile în care accesul la aceste date este restricţionat, sens în care se stabileşte un user şi o parolă individuală, ce este acordată anumitor funcţionari din cadrul Poliţiei, de autoritatea competentă la nivel naţional), şi anume Evidenţa Auto, Evidenţa Paşapoarte, respectiv Evidenţă Persoane, toate trei gestionate de M.AI.-DEPABD, ocazie cu care inculpatul M.V a aflat identitatea persoanei cu care a avusese incidentul în trafic, respectiv datele personale ale acestuia şi ale membrilor familiei sale”, explicau procurorii.