Cât a ajuns să coste miezul de nucă. Se vinde de aproape 6 ori mai scump în România, comparativ cu alte țări europene
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 13.11.2023 la 19:16
Actualizat pe 13.11.2023 la 19:16
Prețul miezului de nucă a crescut tot mai mult în România. Potrivit informațiilor oferite de agricultori, o tonă de miez de nucă se vinde de aproape 6 ori mai scump comparativ cu alte țări europene. De asemenea, au început să fie tot mai căutate și în țara noastră preparate ca batoanele cu nuci și uleiul de nucă.
- Nucile, tot mai scumpe în România
- O tonă se vinde de aproape 6 ori mai scump la noi, comparativ cu alte țări europene
În luna septembrie a anului 2022, kilogramul de miez de nucă se vindea cu preţ dublu faţă de anul precedent, între 40 şi 60 de lei.
Miezul de nucă se vinde de aproape 6 ori mai scump în România, comparativ cu alte țări europene
În Suceava și Bihor există două fabrici tehnologizate de prelucrare a miezului de nucă. De la cea din Bihor pleacă spre magazinele din toată țara miez caramelizat cu piper, sărat sau cu chili, batoane energizante, dar și diferite sortimente de pâine cu nuci, scrie stirileprotv.ro.
Pentru un astfel de baton prețul variază între 5 și 8 lei în timp ce uleiul de nucă, folosit frecvent în salate, costă 39 de lei sticla de 250 de ml.
Potrivit specialiștilor, pe lângă savoarea și textura minunată, consumul de nuci este o alegere foarte bună din punct de vedere nutrițional, la orice masă, iar despre nucile românești se spune că sunt cele mai bogate în antioxidanți din întreaga lume.
Nucile pot ajuta la pierderea în greutate
Deși sunt considerate un aliment bogat în calorii, cercetările sugerează că nucile te pot ajuta să slăbești. Un studiu amplu care evaluează efectele dietei mediteraneene a constatat că persoanele care au consumat nuci au pierdut în medie 5 cm în talie - mult mai mult decât cei cărora li s-a administrat ulei de măsline.
Deși nucile sunt destul de bogate în calorii, unele cercetări au arătat că organismul nu le absoarbe pe toate, deoarece o parte din grăsime rămâne prinsă în peretele fibros al nucilor în timpul digestiei, scrie healthline.com.