Cât a ajuns să coste o ciorbă pe litoralul românesc. Ce spune ministrul Turismului despre prețurile uriașe de la malul mării
De Razvan Paltin.
Publicat pe 12.07.2022 la 15:19
Actualizat pe 12.07.2022 la 15:19
Prețurile pe litoralul românesc sunt din ce în ce mai mari, iar aici nu ne referim la cazarea care știm cu toții că s-a scumpit, ci chiar și la mâncare. Dacă ajungi la malul mării și vrei să mănânci o ciorbă, atunci trebuie să te pregătești cu buzunarul plin. Iată cât a ajuns să coste acest fel de mâncare între-un restaurant.
- Prețuri uriașe la malul mării
- Cât costă să mănânci o ciorbă
În acest an prețurile pe litoral s-au scumpit brusc față de sezoanele estivale trecute, iar tot mai mulți turiști afirmă că nu doar cazarea a ajuns să coste foarte mult, ci chiar și șezlongurile sau mâncarea.
Cât te costă să mănânci o ciorbă pe litoralul românesc
De pildă, o porție de ciorbă în stațiunea Vadu de pe litoral costă chiar și 57 de lei, un preț exagerat de mare după cum declară turiștii care s-au confruntat cu acest șoc atunci când s-au dus să ia masă.
În Mamaia, o porție de piure de cartofi cu piept de pui și salată de varză constă nici mai mult, nici mai puțin de 46 de lei, asta fără pâine, căci dacă vrei să primești și o chiflă mică la masă atunci vei fi nevoit să mai plătești încă 3 lei în plus.
Ministrul Turismului a avut și o reacție cu privire la aceste prețuri, iar el a mărturisit că în cea mai mare parte prețurile au ajuns să se scumpească în general la orice, mai ales dat fiind faptul perioada post-pandemică, dar și criza economică.
„Ideea de bază e următoare - suntem într-o economie de piață și ar trebui să funcționeze cererea și oferta și probabil în linii mari și funcționează. Acolo unde sunt exagerări, fie în alimentație publică sau cazare, clienții, turiștii vor reacționa. Pe de altă parte, constatăm cu toții realități internaționale - criză economică, perioadă post-pandemică, creșteri de prețuri la utilități... Nu zic neapărat că toate, dacă sunt astfel de prețuri exagerate, ar fi justificate, dar sunt și explicații pentru prețuri mai mari, cel puțin comparativ cu perioada similară a anului trecut”, a spus Daniel Cadariu, potrivit observatornews.ro.
200 de lei ca să stai pe cearșaf la Năvodari
Iar prețurile incredibile nu se opresc aici, căci recent a apărut o fotografie de pe o plajă din Năvodari, acolo unde trebuie să plătești taxă chiar și dacă vii cu cearșaful de acasă.
Suma e uriașă, mai exact 200 de lei dacă vrei să-ți pui cearșaful în primul rând, înaintea șezlongurilor, asta în timp ce dacă alegi să închiriezi două șezlonguri și o umbrelă vei plăti 150 de lei.
„Strict personal, nu mi se pare firesc. Am văzut și o explicație. De altfel, am înțeles că nimeni nu a achitat o astfel de sumă exorbitantă pentru așa ceva. (...) Noi nu avem măsuri legale cu privire la prețuri, nu avem competențe. Tarifele, cel puțin în acel caz, sunt de neacceptat și inițiativa acelui operator a fost total nefericită”, a mai spus ministrul Turismului.