Cât a ajuns să coste o felie de tort. Iubitorii de dulciuri, nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și satisface poftele
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.11.2022 la 11:45
Actualizat pe 07.11.2022 la 11:45
În ultima perioadă prețurile au fost într-o continuă creștere, iar scumpirile nu au făcut excepție nici în cazul dulciurilor. Cât a ajuns să coste o felie de tort. Cei cărora le plac produsele de cofetărie, vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și satisface poftele.
- Vești proaste pentru iubitorii de dulciuri
- Cât a ajuns să coste o felie de tort
Toate s-au scumpit, iar prețurile continuă să crească. Potrivit analiștilor, și în industria dulciurilor prețurile ar putea fi majorate cu până la 25%. Comercianții și producătorii recurg la mai multe metode pentru a putea face faţă scumpirilor materiei prime: reduc cantitățile, orele de program sau folosesc cât mai puțin utilajele speciale.
Cât a ajuns să coste o felie de tort
Dacă ar fi să facem o comparație cu anul trecut, am observa că, din punct de vedere al prețurilor, dulciurile sunt cu 25% mai scumpe, și, potrovot informațiilor oferite de producători, acestea s-ar putea scumpi şi mai mult până la sfârşitul anului, tot cu 25%.
Așadar, dacă anul trecut o felie de tort de 100-150 de grame costa 20 de lei, acum, a ajuns să fie 25 de lei, și dacă prețurile vor crește cu încă 25%, la finalul anului, ar costa 30 de lei. Acesta majorări vin în urma scumpirii materiei prime pentru dulciuri.
Potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică, prețul zahărului şi al uleiului a crescut cu 50%, iar cel al făinei şi al untului, cu 34 şi, respectiv, 35 la sută.
Alimentul care își dublează prețul până la sărbători
Până la sărbători, și prețul cărnii de porc va crește. Dacă în prezent românii plătesc aproximatib 30 de lei pentru un kilogram de mușchiuleț de porc, în cuârnd, prețul acestuia s-ar putea dubla.
„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus. Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. (...)”, a declarat un fermier la Antena 3.
Citește și: Cât costă cea mai scumpă carne de vită din lume. Se găsește și în magazinele din România