Cât a ajuns să coste un litrul de lapte în magazin. Este de aproape 10 ori mai scump decât dacă îl cumperi de la fermieri: "Vindem ferma"
Publicat pe 02.09.2022 la 08:42 Actualizat pe 02.09.2022 la 08:42
Laptele de la producători este cumpărat de marile firme de lactate la prețuri neînsemnate. Acestea nu s-au mai modificat de ani de zile. Între timp, prețurile din magazine aproape că s-au dublat. Ele ajung chiar și la 10-12 lei litrul. Ce spun fermierii despre această situație.
- Care este prețul unui litrul de lapte în magazin
- Este de 10 ori mai scump decât dacă îl cumperi de la fermieri
Cât a ajuns să coste un litrul de lapte în magazin
Un crescător de vaci din localitatea Sălişte susține că prețul de achiziție al laptelui, de la fermieri, este numai de 1,65 lei litrul în regiunea Maramureșului. În aceste condițîi, micii fermieri se plâng că au ajuns în pragul falimentului. Alții chiar și-a pus fermele la vânzare din cauza prețurilor majorate din centrele comericale, care pe ei ii afectează.
„Vindem ferma pentru că avem costuri foarte mari cu furajele şi preţul laptelui este foarte mic. La noi în zonă de la poarta fermei ne dau 1,65 lei/litru, ceea ce nu acoperă nici măcar o treime din costuri.
Nu mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero. Procesatorii ştiu că nu avem ce face cu laptele, decât să-l aruncăm, astfel că ţin preţul jos.“, a declarat Alexandru M., un mic crescător de vaci din localitatea Sălişte, care a postat un anunţ de vânzare a fermei cu 11 vaci din rasa Bălţată Românească, pentru suma de 50.000 de lei.
Fermierul maramureșean a explicat că în 2013 vindea un litru de lapte la fermei cu 1,5 lei. Însă, acum prețul de achiziție al acestuia este 1,65 lei. Acesta comparat situația laptelul cu cea a carburantului. Spune el, că atunci un litru de motorină era mai puţin de 4 lei, iar acum preţul este cel puţin dublu.
Fermierii, în pragul falimetului
„Dacă nu găsesc o persoană interesată să cumpere ferma, abatorul o să fie următorul pe listă, dar chiar şi acolo trebuie să stai la rând, pentru că sunt foarte mulţi fermieri care lichidează ferma. Acum, se fac programări pentru tăierea animalelor peste trei săptămâni, cel mai devreme. Interesul statului este să pună la pământ acest sector.“, mai spune fermierul.
Dimitrie Muscă, proprietar al unui complex din judeţul Arad, este foarte afectat de scumpirile laptului din magazine. Fermierul susține că are circa 3.000 de vaci de carne şi de lapte și spune că preţul laptelui la producător ajunge la maximum 2,5 lei, dar din import, în special din Ungaria şi Polonia, vine lapte cu 2,8-3 lei/litru.
„Multinaţionalele îi amăgesc pe producătorii români şi fermierii vor vinde vacile sau le abatorizează. Cum a fost sectorul creşterii porcului pus la pământ în câțiva ani cu aceleași politici, aşa va fi şi cel al creşterii bovinelor.“, a declarat proprietarul Dimitrie Muscă.
Specialiștii susțin că scumpirile în lanţ pun presiune pe costuri. Așadar, mai spun aceștia, că o nouă creștere a prețurilor va afecta și mai mult producția și vâzările.