Cât de des trebuie să trebuie curăţat aparatul de aer condiţionat
Publicat pe 26.07.2019 la 09:13 Actualizat pe 26.07.2019 la 09:40
Extrem de util în zilel toride, însă la fel de periculos dacă îl neglijăm şi nu îi curăţăm filtrele regulat. Nu toată lumea conştientizează faptul că apartul de aer condiţionat poate fi un transportor serios de microbi!
Extrem de util în zilel toride, însă la fel de periculos dacă îl neglijăm şi nu îi curăţăm filtrele regulat. Nu toată lumea conştientizează faptul că apartul de aer condiţionat poate fi un transportor serios de microbi!
Trebuie să învăţăm să-i schimbăm filterele periodic, aerul devine nociv, nu mai este curat, creşte concentraţia de poluanţi din cameră şi împrăştie virusuri, baceterii şi mucegai.
Iată ce boli poţi capta dacă ignori să schimbi filtrele
Dacă se strâng prea multe particule de apă în vaporizator şi nu este golit, devină "bombă" toxicologică. Apar virozele, bronşitele sau pneumonia severă. De asemenea, se poate face sinuzită şi pot apărea dureri de cap.Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecţii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice (la polen, la praf, poluanţi), aerul uscat, sistemele de ventilaţie, scrie doctorulzilei.ro
Pentru dezumidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie), scrie doctorulzilei.ro.
Totodată, putem face face sinuzită și ne poate durea capul. Conjunctivita sau blefarita pot să apară atunci când aparatul de aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele nu sunt curăţate cu regularitate.
Paşii pentru a curăţa apartul de aer condiţionat
- asigură-te că apartul nu este conectat la curent electric.
- apartul este foramt din două părţi: o unitate exterioară şi alta interioară. Pe cea interioară, la care aveţi acces mai lejer, se depun o mulţime de bacterii, ciuperci şi mucegai. Unitatea interioară poate fi ştearsă cu o soluţie dn apă cu puţin oţet.
- masca unităţii interioare este detaşabilă. Scoate componenta atunci când te ocupi de curăţare, s-o cureţi şi s-o dezinfectezi. Înainte de a o monta la loc, asigură-te că este uscată foarte bine. Odată ce ai scos masca, poţi să te foloseşti de un aspirator pentru a aspira praful din interiorul aparatului de aer condiţionat;
- pentru a scoate filtrul trebuie să rabatezi masca frontală a unităţii interioare până când aceasta se blochează. Apoi va trebui să prinzi filtrul de aer şi să-l tragi în jos. Îl poţi curăţa cu apă şi oţet sau cu o soluţie sau un spray special. După curăţare şi uscare, introdu partea superioară a filtrului în aparatul de aer condiţionat până când este complet fixat şi închide masca frontală;
- dacă nu ai folosit aparatul de aer condiţionat pentru o perioadă mai lungă de timp, este recomandat să verifici şi dacă admisia şi refularea aerului unităţii interioare şi exterioare sunt înfundate.
M.C.