Cât de periculoase pot fi băuturile energizante pentru organismul uman. Din ce ingrediente sunt făcut, de fapt
Publicat pe 07.08.2023 la 09:01 Actualizat pe 07.08.2023 la 09:57
Este dulce, gustos și multe persoane 'apelează' la el atunci când se simt copleșite de oboseală. Însă, acesta este un produs ce nu este recomandat de medici. Te-ai întrebat vreodată din ce este făcut enegizantul? Ei bine, această băutură îți poate pune grav sănătatea în pericol.
- Din ce este făcut energizantul
- Ingredientele care îți pun sănătatea în pericol
Energizantul este o băutură ce conține combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale și cel puțin una dintre aceste substanțe: cafeină, taurină și D-glucurono-g-lactonă. Pe cât de gustos pare, pe atât de periculos pentru sănătate este.
Din ce este făcut energizantul
Băuturile energizante sunt consumate la scară largă în România și, de asemenea, sunt nelipsite de pe rafturile magazinelor din toate colțurile țării. Adesea, ele sunt așezate lângă sucurile carbogazoase.
Aceste băuturi sunt dulci, gustoase, ieftine și oferă, așa cum promite chiar numele lor, un plus de energie în momentele în care suntem copleșiți de oboseală sau simtitm că nu mai avem suficientă energie pentru a ne duce activitățile la bun sfârșit.
Așadar, chiar dacă aceste băuturi pot fi cumpărate fără restricții, se pare că au fost vizate de nenumărate controverse. Mulți medici recomandă pacienților să le evite energizantele cât de mult posibil pot.
Pe lista ingredientelor pe care energizantele le conțin în compoziție regăsim apa, acidul citric, zahărul sau alți îndulcitori, arome, vitamine din clasa B, cafeină, glucoronolactonă, taurină, iar lista continuă, fiecare producător având propria rețetă.
Efectele ingredientelor din energizante asupra organismului
Știm despre cafeină că este un compus întâlnit în special în cafea și ceai. Totodată, ea este considerată un tonic pentru sistemul nervos. Astfel că, o doză de 250 de mililitri conține în medie în jur de 80 de miligrame de cofeină. De cealaltă parte, un espresso are între 40 și 75 de miligrame.
Pe lista cu ingrediente de mai sus apare și taurina. Aceasta este, de fapt, un aminoacid produs de organismul uman și animal. Totodată, în compoziția băuturilor regăsim o variantă sintetică, concentrația nu prezintă niciun risc pentru sănătate.
Cât despre glucoronolactona ea este adăugată în energizante pentru proprietățile sale de detoxifiere a organismului. Mai mult, specialiștii au precizat că, în cazul în care acest ingredient este consumat în cantități moderate, nu are efecte adverse.
Nu în utlimul rând, mai multe studii au demonstrat că băuturile energizante au un impact pe termen scurt asupra contractilității cardiace.
CITEȘTE ȘI: Ce conține energizantul, una din băuturile preferate de români