Cât stau la coadă credincioșii pentru a atinge moaștele Sfintei Parascheva. Peste 120.000 de persoane au ajuns până acum la Catedrala Motropolitană din Iași
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 12.10.2023 la 15:12
Actualizat pe 12.10.2023 la 15:12
Zilele acestea, ca în fiecare an, sute de mii de credincioși participă la pelerinajul anual dedicat Sfintei Parascheva, în Iași, la Catedrala Motropolitană. Cât stau la coadă oamenii pentru a atinge moaștele. Peste 120.000 de persoane au ajuns până acum la raclă.
- Sute de mii de persoane au ajuns la Catedrala Motropolitană din Iași
- Cât stau la coadă credincioșii pentru a atinge moaștele Sfintei Parascheva
În Iași a început, în urmă cu câteva zile, cel mai mare pelerinaj din țară și totodată din estul Europei. Potrivit informațiilor, de când moaștele au fost depuse în Curtea Mitropolitană, peste 120.000 de pelerini au trecut prin fața raclei Sfintei Cuvioase Parascheva.
Cât stau la coadă credincioșii pentru a atinge moaștele Sfintei Parascheva
De sâmbătă, de când racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost depuse în Curtea Mitropolitană, sute de mii de persoane au trecut prin fața ei. În această dimineață, reprezentanții grupării de jandarmi din Bacău care asigură ordinea în timpul manifestărilor declarau că la coadă ar fi aproximativ 2000 de pelerini.
Numărul credincioșilor care își așteaptă rândul să ajungă la racla cu sfintele moaște ar fi ajuns la peste 6.000, iar coada s-ar întinde pe aproape doi kilometri, scrie stirileprotv.ro. 500 de autocare pline cu oameni ar fi ajuns din toate colțurile țării.
Se așteaptă ca apogeul sărbătorii să fie sâmbătă, pe 14 octombrie, atunci când se sărbătorește hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Cât durează pelerinajul la Sfânta Parascheva
Pelerinajul la Sfânta Parascheva o să dureze până pe datad e 14 octombrie, iar perioada în care va fi cel mai aglomerat va fi 13-14 octombrie. Autoritățile estimează că în această perioadă vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane.
Credincioșii ortodocși consideră descoperirea trupului Sfintei Cuvioase Parascheva un miracol. Legenda spune că Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost îngropată ca o străină, nimeni neştiind cine era cu adevărat.
Citește și: Ce alimente este bine să împarți de Sfânta Parascheva. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare