Cât trebuie să muncească un român în Germania pentru a obţine pensia de stat
Publicat pe 11.01.2023 la 14:50 Actualizat pe 11.01.2023 la 14:50
Românii reprezintă una dintre principalele minorități din Germania și mulți au în plan întoarcerea în România după câțiva ani de muncă, bazându-se pe ideea că după 5 ani se pot bucura deja de o pensie din partea statului german. În realitate, lucrurile sunt puțin mai complexe de atât.
- Cât timp trebuie să muncești, de fapt, în Germania pentru a obține pensie
- Realitatea este mai complexă decât cred unii români
Dacă nu ești tu cel care se află la muncă în Germania, atunci sigur ai o rudă acolo sau cunoști pe cineva care lucrează acolo. Astfel, posibilitatea să fi auzit despre presupusele pensii germane pe care le primești după doar câțiva ani de muncă este foarte mare, dar varianta reală este diferită.
Cât trebuie să muncească un român în Germania pentru a primi pensia de stat
Legea germană în privința pensiilor prevede, de fapt, că după 5 ani de muncă în Germania ai dreptul de a solicita o pensie germană, ceea ce nu înseamnă că după această perioadă vei și primi o pensie integrală.
Potrivit datelor oferite de Deutsche Rentenversicherung (Asigurările Germane de Pensii), perioada de așteptare este perioada minimă de asigurare definită în asigurarea legală de pensie. Această perioadă minimă de asigurare se măsoară pe baza numărului de perioade de asigurare, în special a numărului de prime plătite.
Astfel, în funcție de tipul de pensie, perioada de asigurare necesară este de 5 ani, 20 de ani, 25 de ani, 35 de ani sau 45 de ani.
Perioada de așteptare este îndeplinită atunci când cei 5 ani reprezintă fiecare câte 12 luni în care a avut loc perioada de asigurare, pentru că verificarea are loc în luni, nu în ani. Prin urmare, perioada generală de așteptare de 5 ani include luni calendaristice în care au fost plătite contribuții și perioade de înlocuire (de exemplu, perioade de persecuție politică în fosta RDG).
Respectarea termenului general de așteptare de 5 ani este o condiție pentru atribuire: pensionare după împlinirea vârstei legale de pensionare; pensie pentru incapacitate parțială sau totală de muncă; renta de deces.
Potrivit acestor informații, trebuie să înțelegem că abia după 5 ani a câte 12 luni în care s-au achitat contribuții la stat putem solicita pensia pe care o vom primi după vârsta legală de pensionare. De asemenea, respectarea acestor condiții te face eligibil pentru o pensie de incapacitate de muncă, dacă este cazul, dar și pentru renta de deces.
Citește și: Ce pensie primesc românii dacă au cotizat doar 10-15 ani. Mulți nu știu, dar s-a dat lege!