Câți lei vor costa margarina și zahărul. În ianuarie erau cele mai scumpe produse, acum prețul lor crește iar
![Bianca Cimpoi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/bianca-cimpoi-1667898384.jpg)
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 14.02.2023 la 13:39
Actualizat pe 14.02.2023 la 13:39
Un studiu recent arată faptul că valul de scumpiri continuă să îi afecteze pe români. Deși inflația a scăzut cu 1%, ceea ce înseamnă prețuri mai mici, margarina și zahărul sunt în topul alimentelor care au înregistrat cele mai mari creșteri de preț.
- Margarina și zahărul au înregistrat cele mai mari creșteri de preț
- Cât vor costa cele două produse
Începutul lunii ianuarie a fost marcat de o cerere mai mare pentru unele produse, cum ar fi margarina și zahărul.
Deși inflația a scăzut cu 1%, ceea ce ar însemna prețuri mai mici, în cazul acestor două produse, situația este cu totul alta, pentru că se află în topul alimentelor celor mai scumpe din luna ianuarie.
Cât vor costa margarina și zahărul, după ce prețurile au crescut din nou
Un studiu recent arată evoluția prețurilor. Mai exact, față de luna decembrie, în ianuarie, alimentele s-au scumpit cu 0,3%, la care se adaugă și un alt factor și anume cererea mai mare pentru anumite produse.
Statisticile arată că alimentele s-au scumpit cel mai mult, cu 22,47%, urmate de mărfurile nealimentare, marcând o creștere de 11,8% și servicii mai scumpe cu 10,2%.
Studiile mai arată că zăharul s-a scumpit cu 63%, în timp ce margarina a înregistrat o creștere cu 36%. Acest lucru se vede și la raft, căci, dacă în prezent, o cutie de margarină se vinde cu un preț cuprins între 9 și 12 lei, în perioada următoare, produsul se poate scumpi din nou.
Experții spun că zahărul a marcat o creștere înainte de Crăciun, trend ascendent care s-a menținut și în luna februarie.
În prezent, un kilogram de zahăr costă între 10 și 13 lei, dar în perioada următoare, poate înregistra noi creșteri de preț.
Specialiștii mai spun că, în România, asistăm la un paradox în ceea ce privește prețurile. În alte state, produsele de bază s-au ieftinit, în timp ce în România, valul de scumpiri a început din urmă cu câteva luni.
Experții mai spun că acest fenomen este cauzat de mâna de lucru, care s-a scumpit, dar și materia primă, pentru care producătorii scot mai mulți bani din buzunar.
Citește și: Veste proastă pentru fumătorii din România. Cât costă acum un pachet de țigări, după scumpiri