Câți lei vor costa ouăle în România în anul 2023. Gripa aviară va afecta semnificativ prețul
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 01.02.2023 la 16:20
Actualizat pe 01.02.2023 la 16:21
Prețurile alimentelor de bază au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar acest lucru a afectat bugetul românilor. Însă, acest lucru continuă să se întâmple, deoarece Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a anunțat că ouăle se vor vinde la prețuri mult mai mari în perioada următoare, din cauza problemelor cu gripa aviară.
- Cât vor costa ouăle în România în 2023
- Oamenii vor plăti prețuri mult mai mari decât până acum
România se confruntă cu creșteri accelerate ale prețurilor, iar acest lucru a depășit de mult puterea de cumpărare. Dacă credeau că lucrurile se vor remedia din anul 2023, ei bine, realitatea este alta. După ce alimentele de bază au ajuns la sume destul de mari comparativ cu cele din anii trecuți, acum a venit rândul ouălor să devină un aliment ”de lux”.
Câți lei vor costa ouăle în România în anul 2023
Oamenii au nevoie de tot mai mulți bani ca să trăiască, iar prețurile prea mari continuă să fie o problemă și în acest an. Dacă ouăle se vindeau la prețuri nesemnificative, iar o prăjitură sau un preparat din multe ouă nu era unul costisitor, lucrurile se vor schimba, după anunțul făcut de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.
Din cauza gripei aviare, prețul ouălor va fi și mai crescut ca și până acum. După ce multe animale au fost sacrificate, iar astfel numărul lor a fost redus semnificativ, sumele cu care se vor vinde ouăle vor crește cu procente cuprinse între 10% și 15%. Până acum, aproximativ 50 de milioane de păsări ajuns să fie sacrificate, iar fermierii vor suporta costuri mult mai mari ca și până acum pentru creșterea și îngrijirea celor rămase.
Creșterea prețurilor va afecta bugetul românilor de sărbători
Dacă în mod obișnuit bugetul românilor nu a fost foarte afectat de aceste scumpiri, sărbătorile vor deveni o problemă. Pentru că multe gospodine pregătesc mese îmbelșugate cu prăjituri, cozonaci și alte preparate care necesită multe ouă și alte alimente de bază scumpe, vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar.
Pe lângă prețul ouălor, pe listă mai sunt și alte alimente care se vând acum mai scump. Este vorba despre zahăr, care s-a scumpit cu 62%, ulei cu 37%, făina este mai scumpă cu 33%, iar laptele și produsele lactate au suferit majorări cu 30%.
Citește și: Alimentul care a ajuns să coste 100 de lei kilogramul. E ținut cu cheie în supermarketuri