Cazul Floyd de România! Nici o pedeapsă pentru jandarmii din Vatra Dornei, la 10 luni după ce a murit bărbatul pe care l-au imobilizat
Publicat pe 02.06.2020 la 09:34 Actualizat pe 02.06.2020 la 10:06
În Statele Unite ale Americii au loc proteste violente, după ce un bărbat de culoare a fost ucis de mai mulți agenți de poliție. La prima vedere, pare un caz izolat, însă o situație asemănătoare a avut loc și în țara noastră, mai exact, în Vatra Dornei.
În Statele Unite ale Americii au loc proteste violente, după ce un bărbat de culoare a fost ucis de mai mulți agenți de poliție. La prima vedere, pare un caz izolat, însă o situație asemănătoare a avut loc și în țara noastră, mai exact, în Vatra Dornei.
Pe 19 iulie 2019, un bărbat de 55 de ani a fost imobilizat de către jandarmi, aflați în parcul din Vatra Dornei. Acesta a murit după ce doi dintre jandarmi l-au presat mult prea tare, lăsându-l fără respirație, iar un altul i-a dat cu spray lacrimogen în față.
Bărbatul striga din răsputeri după ajutor și implora să fie lăsat în pace, însă jandarmii continuau să pună presiune pe el, încercând să îi întoarcă mâinile la spate pentru a-l încătușa.
O jandarmeriță a dorit să contribuie și ea la imobilizarea suspectului, iar dacă a văzut că acesta este recalcitrant iar colegii săi sunt puși în dificultate, s-a gândit că soluția ar fi să îi pulverizeze spray lacrimogen direct în față, la doar câțiva centimetri distanță.
După vreo 30 de secunde în care doi jandarmi au aplicat presiune pe spatele bărbatului, acesta a încetat să mai miște, moment în care a fost încătușat și târât spre autospeciala de serviciu.
Suspectul se numea Ioan Csapai, avea 55 de ani, era divorțat și tată a doi copii. El se pensionase pe caz de boală, dar mai lucra, cu jumătate de normaă, ca spălător de vase la un hotel din Vatra Dornei.
După efectuarea necropsiei, s-a constatat că bărbatul era grav bolnav în momentul imobilizării de către jandarmi, iar moartea sa a survenit în urma contactului cu spray-ul lacrimogen aplicat de către jandarmeriță.
„Moartea s-a datorat insuficienţei multiple de organe, infarct entero-mezenteric, consecinţa unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen şi presarea victimei cu corpul şi genunchii în zona lombară, toate acestea ducând la stop cardio-respirator”, se arată în raportul final de expertiză medico-legală.
Cine a fost pedepsit
Chiar dacă raportul arată negru pe alb faptul că toți cei trei jandarmi se fac vinovați de decesul bărbatului, singura acuzată a fost jandarmerița care a pulverizat spray lacrimogen în fața acestuia. Ea a fost plasată sub control judiciar pentru abuz și port/folosire de obiecte periculoase fără drept.
În luna februarie a acestui an, urmărirea penală de pe numele acesteia s-a extins și pentru infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
Chiar și după aproape un an de la faptă, se așteaptă finalizarea acestui dosar, moment în care se va începe cercetarea pe numele șefului Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei, colonelul Bogdan Cruceanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizare a făptuitorului şi de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri, plângerea fiind depusă de familia bărbatului decedat.
Cu toate acestea, familia lui Ioan Csapai nu a mai primit nici o informație despre dosar până acum, potrivit Libertatea.