Ce alimente s-au scumpit cel mai mult în ultima lună, în România. Produsele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 14.02.2024 la 12:15
Actualizat pe 14.02.2024 la 12:15
Anul 2024 a venit cu scumpiri pentru mai multe produse pe care românii le cumpără în mod frecvent. Potrivit datelor prezentate de reprezentanții Institutului Naţional de Statistică (INS), serviciile poştale, cele de apă, canal şi salubritate şi detergenţii se află în topul scumpirilor înregistrate în ianuarie 2024.
- Ce alimente au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor în ultima lună
- Pentru ce produse plătesc românii bani mai mulți
Comparativ cu luna ianuarie a anului 2023, în 2024 rata anuală a inflației a crescut de la 6,6% la 7,4%. Potrivit datelor INS publlicate în acestă dimineață, serviciile s-au scumpit de la an la an cu 10,9%, mărfurile nealimentare cu 7,36% şi alimentele cu 5,6,%.
Ce alimente au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor în ultima lună
Cele mai mari creșteri de preț înregistrate în această perioadă sunt la produsele din carne: 9%, pește: 13%, brânzeturi: 7%, conserve de fructe: 13%, detergenți: 22%, articole de igienă, cosmetice și medicale: 15%, servicii: 10%.
Potrivit datelor, începând cu luna ianuarie 2024 a crescut preţul detergenţilor cu 22,60%, cel al serviciilor poştale cu 26,64%, iar cel al serviciilor de apă, canal şi salubritate cu 17,76%.
Dacă ar fi să facem o comparație cu prețurile din luna decembrie, am vedea că, în ianuarie 2024 tutunul şi ţigările au costat mai mult cu 2,32%, combustibilii au consemnat un plus de 1,39%, iar maşinile de aragaz şi buteliile au fost mai scumpe cu 1,34%.
Alimente care au încă adaosul comercial plafonat
- Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
- Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
- Brânză telemea de vacă vrac Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
- Făină albă de grâu "000" până la 1 kg
- Mălai pănâ la 1 kg
- Ouă de găină calibrul M
- Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
- Carne proaspătă pui - Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
- Carne proaspătă porc - Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
- Legume proaspete vrac - Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
- Fructe proaspete vrac - Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.
- Cartofi proaspeţi albi vrac
- Zahăr alb tos până la 1 kg
- Smântână- 12% grăsime
- Unt până la 250 grame
- Magiun până la 350 grame
Citește și: Produse interzise în alte țări, disponibile pe rafturile magazinelor din România. Sunt consumate de toată lumea