Ce anunţă magistraţii în motivarea sentinţei în cazul tragediei de la Colectiv

Ce anunţă magistraţii în motivarea sentinţei în cazul tragediei de la Colectiv © arhivă

Judecătorii care au dictat 115 ani de închisoare în cazul tragediei de la Colectiv au ajuns la concluzia că tot ce s-a întâmplat este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ.

Au negat faptele şi au pasat vina de la unul la altul şi, pe ici pe colo, şi către instituţii ale statului - susţin magistraţii, în ceea ce-i priveşte pe vinovaţi. Practic, tragedia de la colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale, de la un capăt la celălalt.  

Potrivit magistraţilor, inculpaţii au dat dovadă de iresponsabilitate, lăcomie şi ignoranţă faţă de lege. Unde a dus totul? La moartea a 65 de persoane şi traumatizarea psihică şi fizică a supravieţuitorilor. 

În motivarea instanţei de judecată se arată că "instanţa reţine că tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, în raport cu un cadru legislativ care, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare, pentru un cetăţean cu o cultură medie", potrivit Observator.

De asemenea, judecătorie au notat că tragedia ar fi putut fi evitată de "un cetăţean cu o cultură medie", care s-ar fi gândit la consecinţele încălcării legii. Cu alte cuvinte, destinele celor 65 de persoane ar fi putut fi schimbate dacă un om implicat în ce s-a desfăşurat "în spatele cortinei" ar fi raţionat moral. 

Pentru coşmarul ce s-a desfăşurat în 153 de secunde, cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă. Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, a fost condamnat la 8 ani şi jumătate pentru abuz în serviciu. Pentru cei 13 inculpaţi din dosar, magistraţii au dictat 115 ani de închisoare şi daune de peste 50 de milioane de euro.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro