Ce ar fi lumea fără România! Cât de importante sunt invențiile românilor pentru societatea de astăzi
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 01.12.2024 la 10:39
Actualizat pe 01.12.2024 la 10:39
Pe lângă Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci și Ilie Năstase, trei dintre marii sportivi români care au scris istorie, mai există și alți oameni importanți care au schimbat lumea. Cel care a contribuit la descoperirea insulinei a fost român și tot de un român a fost inventat și stiloul cu peniță sau vaccinul antiholeric.
- Cine sunt inventatorii români care au schimbat lumea
- Oamenii de știință care au scris istorie
Oamenii de știință români au schimbat lumea, asta după ce au pus bazele unor invenții folosite și astăzi. Printre ele se numără filmele 3 D, stiloul cu peniță, modelul mașinii actuale, insulina și cremele anti-îmbătrânire.
Theodor V. Ionescu a pus bazele cinematografiei 3D
Theodor V. Ionescu a rămas un nume important în lumea fizicii, după ce a descoperit laserul. Tot lui i se datorează și inventarea cinematografului 3D D. A fost profesor la Universitatea din București și Iași.
Imaginile 3 D au fost inventate de britanicul Sir Charles Wheatstone, dar Theodor V. Ionescu a fost cel care a pus în aplicare un brevet pentru televiziune și cinematografie.
Petrache Poenaru a fost cel care a inventat stiloul cu peniță, pe când era la Paris, în 1827. În luna mai a aceluiași an, guvernul francez îi acceptă brevetul, iar invenția lui este descrisă ca „un condei portăreț, fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”.
Ulterior, a fost descoperit și pistonul și tot Petrache Poenaru a fost primul român care a călătorit cu trenul. În 1830 a fost deschisă prima cale ferată din lume, în Anglia, iar Petrache Poenaru se afla atunci la studii și a călătorit pentru prima dată cu trenul de la Manchester la Liverpool. Atunci când a revenit în țară, s-a implicat în dezvoltarea învățământului de atunci.
Nicolae Păulescu este considerat inventatorul insulinei, deși nu a fost recunoscut
În 1916, un câine cu diabet a fost injectat cu extractul pancreatic descoperit de Nicolae Păulescu. Ulterior, a fost denumit insulină și s-a dovedit că poate să regleze nivelul zahărului din sânge inclusiv la oameni.
Chiar dacă el a fost cel care a descoperit extractul pancreatic, nu lui i-au revenit meritele, ci unor cercetători din Canada, care ar fi spus că au testat primii insulina pe oameni.
Citește și: Restricții de trafic în București cu ocazia Zilei Naționale. Ce rute ocolitoare vor fi