Ce elevi se vor putea reîntoarce la școală, după terminarea stării de urgență! Ministrul Educației face anunțul: „Ordinul va fi semnat săptămâna viitoare”
Publicat pe 07.05.2020 la 13:42 Actualizat pe 07.05.2020 la 13:42
Monica Anisie a anunțat ce elevi se vor putea reîntoarce la școală, după data de 15 mai. Ministrul Educației a mai anunțat și că ordinul privind revenirea elevilor în unitățile de învățământ va fi semnat săptămâna viitoare.
Monica Anisie a anunțat ce elevi se vor putea reîntoarce la școală, după data de 15 mai. Ministrul Educației a mai anunțat și că ordinul privind revenirea elevilor în unitățile de învățământ va fi semnat săptămâna viitoare.
Elevii claselor a VIII-a și a XII-a vor fi chemați câte 10 în sălile de curs, pentru a nu exista riscul de infectare. Chiar și intervalul orar va fi diferit pentru fiecare grupă de elevi. Aceștia sunt chemați la școală pentru a se pregăti pentru examenele naționale, dar acest lucru se va face doar cu acordul părinților.
De asemenea, ministrul Educației a mai adăugat că toți elevii care vor reveni la școală vor purta măști de protecție iar cursurile se vor desfășura în condiții de siguranță.
„Săptămâna viitoare, împreună cu Ministerul Sănătății, vom avea un ordin comun prin care vom stabili exact care sunt măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor. Măsurile sunt cele pe care deja le-am anunțat, și anume, faptul că elevii vor purta măști, vor fi maximum 10 elevi într-o sală de curs și vor urma un traseu bine determinat, dezinfectat, sala de clasă va fi și ea dezinfectată, astfel încât să nu existe niciun pericol”.
„Măștile vor fi asigurate de către Guvernul României. Școala va face o programare și vor fi chemați câte 10 elevi la intervale de timp diferite, ca să nu se înghesuie. Revenirea la școală este însă opțională. Părintele va fi cel care va evalua situația din familie și situația copilului, și apoi va decide dacă elevul va veni la școală”, a declarat Monica Anisie pentru StiriEdu.ro.
Monica Anisie a făcut precizări și în ceea ce privește programa, dar și cum se va desfășura pregătirea elevilor pentru examene.
„În toată această perioadă au existat programe de pregătire pentru elevii care sunt în clasele a VIII-a sau a XII-a. Pe lângă testele de antrenament, pe care ministerul le-a pus la dispoziție, au existat și emisiunile de la Teleșcoală, dar și lecțiile online pe care le-au desfășurat cu profesorii de la clasă. Revenirea la școală este pentru a consolida materia pe care au parcurs-o în semestrul I, programele au fost revizuite și nu conțin sub nicio formă vreo lecție din semestrul al II-lea”, a mai adăugat ministrul.
În ceea ce privește situația copiilor, dar și cadrelor didactice, care nu au acces la tehnologie pentru a învăța și preda, Monica Anisie a precizat că inspectoratele școlare vor oferi sprijin în acest sens.
„Am solicitat acest lucru inspectorilor generali și unităților de învățământ, și luni au termen să prezinte acest lucru în videoconferință. Sunt în jur de 250.000 de elevi. Pentru elevii și cadrele didactice care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse și sarcini de lucru. În plus, ne gândim să propunem planuri remediale pentru acești elevi”, a explicat ministrul Educației.
Probleme la plata salariilor profesorilor
De asemenea, șefa ministerului Educației a afirmat că, deși salariile se vor plăti la fel ca și până acum, au avut loc anumite probleme în organizarea pontajelor, mai ales în contextul predării online.
„Aici sunt niște excese pe care le-au făcut unii directori sau inspectori, pe care le voi regla luni în videoconferință. Într-adevăr, trebuie să existe o raportare la fel cum exista și raportarea când făceam orele la clasă. De exemplu, atunci completam condica. Așa și acum, puteau să găsească și acum o soluție pentru o condică electronică unde să treacă orele pe care le-au făcut cu elevii. Referitor la profesorii care nu au reușit să realizeze lecții online, am încredere că lucrurile se vor îmbunătăți”, a completat ministrul.