Ce este bine să facem în postul Adormirii Maicii Domnului. Părintele Vasile Ioana, sfaturi pentru această perioadă în care ne aflăm
Publicat pe 05.08.2023 la 07:12 Actualizat pe 05.08.2023 la 07:12
În fiecare an, la dată de 15 august, credincioșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută și drept "Paștile de vară". Cei mai mulți creștini ortodocși știu că această sărbătoare are o importanță foarte mare în tradiția Bisericii și în evlavia populară, mai exact ea fiind ziua în care Fecioara Maria se mută la Viață. Ce trebuie să faci de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Sfaturile Părintelui Vasile Ioana.
- Ce trebuie să facem în Postul Adormirii Maicii Domnului
- Sfaturile Părintelui Vasile Ioana
În această perioada în care ne aflăm, mai exact perioada de post a Adormirii Maicii Domnului, credincioșii se pregătim pentru ziua în care Fecioara Maria, cea care a născut Viața, trece prin moarte, înviată apoi și înălțată la Cer de Fiul ei preaiubit, pentru a se bucură de nesfârșita lumină și fericire a vieții veșnice.
Ce trebuie să facem în Postul Adormirii Maicii Domnului
În urmă cu puțin timp, părintele Vasile Ioana a transmis către credincioși un îndemn, la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului.
"Ce să facem în Postul Adormirii Maicii Domnului?
1. Să ne rugăm mai mult Preasfintei!
- zilnic să facem Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul Maicii Domnului sau Acatistul Adormirii Maicii Domnului;
- zilnic, de sute de ori, dacă putem, să rostim rugăciunea: “Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Marie, Domnul este cu tine!”;
- zilnic, o Catismă din Psaltire.
2. Să postim cu sfințenie!
- cei sănătoși pot încerca să nu mănânce nimic până la ora 15:00, iar miercurea și vinerea, până la apusul soarelui;
- ceilalți, după putere, să se abțină de la lăcomia pântecelui. Abuzul alimentar este păcat, chiar dacă mâncarea este de post! De aceea ar fi minunat să mâncăm mai puțin.
3.Să ne spovedim cu sinceritate!
- spovedania făcută cu părere de rău pentru trecutul păcătos aduce Harul lui Dumnezeu în viața noastră!
4. După ce primim iertarea păcatelor prin dezlegarea duhovnicului, la scaunul de Spovedanie, să ne împărtășim la Sfânta Liturghie cu Trupul și Sângele Domnului. Acest act de unire cu Domnul îl săvârșim cu atentă pregătire, prin post și rugăciune, și cu conștiința că primim cel mai mare dar- însuși cinstitul Trup și scumpul Sânge al Domnului nostru.
5. Să reducem consumul de tehnologie în aceste două săptămâni de post (și nu numai), întrucât postul nu se reduce doar la a nu consuma alimente de origine animală, ci mai ales la stăpânirea simțurilor și îndreptarea sufletului către Dumnezeu. Lipsa de măsură în folosirea rețelelor de socializare, TV, Netflix , Insta, Tiktok , etc. ne poate afecta în mod perfid sufletul, care, odată înrobit de aceste deșertăciuni, nu se mai poate înălța la fel de ușor și va rămâne doar sub robia simțurilor.
6. Dacă totuși avem obiceiul de a folosi telefonul și laptopul des, să o facem cu discernământ, făcând din acestea mijloace de a ne ruga sau de a ne înălța sufletul către cunoașterea Cuvântului lui Dumnezeu. În acest sens, te îndemn să cauți: TRINITAS TV, Doxologia, O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte Mihail Bucă, Vlad Rosu și alte surse de Cuvânt de folos și de muzică pentru suflet!
7. Postul și rugăciunea, spovedania și împărtășirea trebuiesc însoțite neapărat de fapte bune!
- alege un suflet în necaz, căruia să i te dedici; alege să te implici într-un demers filantropic. Sufletul tău va simți multă bucurie, bucurându-l pe aproapele!
Vă doresc din inimă ca acest post să fie prilej de înmulțire a Harului și de îndreptare a ceea ce este greșit în viață!", a transmis Părintele Vasile Ioana printr-o postare pe pagina sa de Facebook.
Lucruri total interzise de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Perioada postului Adormirii Maicii Domnului este o perioadă de pregătire spirituală și de înfrânare pentru creștini, înainte de a sărbători două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.
În această periodă în care, de altfel, ne și aflăm este recomandat să evităm organizarea de nunți, botezuri și cumetrii, în timp ce sărbătorirea cu muzică și dansuri ar trebui să fie întreruptă.
Mai mult, tradițiile populare susțin că în această perioadă, credincioșii ar trebui să evite să doarmă pe prispa casei și să se scalde în râuri, considerate spurcate de cerbi.
Tot acum se păstrează obiceiul de a nu aprinde focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare 2023, pentru a evita bolile și incendiile.
Pe lângă cele menționate anterior, chiar și relațiile intime sunt interzise în acest post, iar asta pentru că toți credincioșii se concentrează pe rugăciune, reflectare și transformare interioară.
CITEȘTE ȘI: Postul Sfintei Maria 2023. Ce nu este bine să faci de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului