Ce este dexametazona, tratamentul care ar fi salvat un milion de bolnavi de Covid-19
Publicat pe 25.03.2021 la 15:26 Actualizat pe 25.03.2021 la 15:27
Pandemia de coronavirus continuă să pună stăpânire pe țara noastră și toată lumea se întreabă cum vom reuși să scăpăm. Ce este dexametazona, tratamentul care ar fi salvat un milion de bolnavi de Covid-19? Ce spun medicii și cum se foloseșe dexametazona pentru a trata virusul ucigaș din China?
- Dexametazona tratează cazuri severe si critice, internate in spital.
- Acest tratament reduce mortalitatea în rândul pacienţilor infectați cu COVID-19.
Numărul de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19 este într-o continuă creștere, iar oamenii nu știu ce să mai facă pentru a nu contacta sub nicio formă virusul ucigaș din China. Cât despre tratamentele care ar fi salvat milioane de bolnavi infectați cu noul coronavirus, vă vorbim astăzi despre dexametazonă, ce este și când se folosește pentru a trata COVID-19.
Dexametazona reduce mortalitatea în rândul pacienţilor infectați cu COVID-19
Dexametazona este un preparat antiinflamator care reduce mortalitatea în rândul pacienţilor infectați cu virusul ucigaș care necesită ventilaţie artificială şi sunt bolnavi de peste șapte zile. Mai mult decât atât, Institutul Robert Koch (RKI) din Germania şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă acestor pacienţi medicamentul. De asemenea, aceasta nu trebuie administrată prea devreme sau persoanelor cu simptome slabe.
Totodată, dexametazona este folosită sub supraveghere medicală pentru a trata cazurile de persoane infectate cu noul coronavirus, cazuri severe si critice, internate in spital, care necesită oxigenoterapie sau ventilație mecanică. Ținem să vă spunem că dexametazona nu previne infecția cu coronavirus și nu ajută ca simptomele ușoare să nu se accelereze către o formă mult mai grava.
Ce spune medicul Virgil Musta despre acest tratament
Dexametazona este folosită și în țara noastră, însă cu prudență. ”Beneficiul tuturor acestor medicamente patogenice depinde de situația concretă când se administrează. La persoanele cu insuficiență respiratorie este benefică această terapie. Acestea sunt cazurile severe din ATI. Există mai multe discuții legate de introducerea terapiei precoce pentru a nu se ajunge în faze de inflamație severă, dar deocamdata studiile încă nu au rezultate concludente și semnificativ statistice”, a declarat medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
De asemenea, cercetătorii au declarat că, în cazul în care acest medicament ar fi fost disponibil în Regat de la începutul pandemiei COVID-19, în jur de 5000 de vieți ar fi putut fi salvate. Mai mult decât atât, având în vedere că se găsește la un preț redus, el ar putea fi crucial în ameliorarea crizei în țările cu o situație financiată precară, care se confruntă cu un număr foarte mare de cazuri de infectare cu virusul ucigaș din China.