Ce este hepatocitoliza, complicația COVID-19 care apare la bolnavii din valul 3
Publicat pe 09.03.2021 la 12:11 Actualizat pe 09.03.2021 la 12:11
Situația în România din cauza pandemiei de coronavirus se complică din nou, chiar când credeam că putem vedea ”luminița” de la căpatul acestei grele perioade. Numărul persoanelor infectate crește de la o zi la alta, situația din spitale devine, din nou, critică, iar formele severe ale îmbolnăvirii sunt din ce în ce mai multe la număr. Acestea, în valul trei al pandemiei care a pus stăpânire pe țara noastră, duc la o complicație numită hepatocitoliza. Iată ce este această boală și cum se tratează.
- România, lovită de valul trei al pandemiei.
- Formele severe de COVID-19 duc la apariția hepatocitolizei.
Nu este momentul să ne relaxăm, asta auzim zilnic de la autoritățile care nu încetează să aducă în prim-plan situația epidemiologică din țară, mai ales acum când multe mari orașe au reintrat în scenariul roșu, Timișoara fiind deja carantinată pentru cel puțin două săptămâni.
Ei bine, se pare că măsurile impuse nu sunt degeaba, căci așa cum s-a precis, valul trei al pandemiei deja a apărut în România, când credeam că suntem la un pas de a învinge lupta cu virusul ucigaș din China.
Ce este hepatocitoliza, complicația COVID-19
Din păcate, situația este una destul de gravă și nici vorbă de sfârșitul pandemiei, căci în acest al treilea val, conform spuselor medicilor, pacienții care s-au infectat cu noul coronavirus dezvoltă foarte des forme severe ale bolii, cele moderate fiind din ce în ce mai puține, ceea ce înseamnă că spitalele au ajuns, din nou, să fie pline. Mai mult decât atât, se pare că noile forme grave aduc cu ele și noi particularități ale bolii, printre acestea numărându-se și hepatocitoliza.
Conform medicilor această problemă, numită hepatocitoliza, tot mai des întâlnită la ultimii pacienți COVID-19, este o reacție inflamatoare acută, care se manifestă atunci când apare ”o furtună” de citokine, ceea ce însemană că presupune o distrugere ușoară a celulelor hepatice, în prima etapă a bolii.
Mai concret, hepatocitoliza este inflamarea organelor hepatice (a ficatului), care se poate produce în urma infectării cu virusul din China, dar are și alte cauze. Astfel ea se tratează în funcție de modul în care a apărut. Așadar, pentru remedierea acestei probleme se pot folosi anticoagulante ori va trebui să se renunțe la medicamentele care au dus la apariția sa.