Ce este ”medicane”, fenomenul meteorologic extrem care a produs apocalipsa din Libia. Apare o dată sau de două ori pe an
Publicat pe 17.09.2023 la 07:58 Actualizat pe 17.09.2023 la 07:58
La începutul acestei săptămâni, o altă tragedie a avut loc în lume! Este vorba despre Libia, țarA care a fost lovită puternic de inundații. Până în aceste momente, numărul deceselor a crescut până la 11.300, 10.100 de persoane sunt în continuare date dispărute. Cu toate acestea, orașul Derna este cel mai afectat. Ce este ”medicane”, fenomenul meteorologic extrem care a produs apocalipsa din Libia. Apare o dată sau de două ori pe an.
- ”Medicane” este fenomenul meteorologic extrem care a produs apocalipsa din Libia
- Apare o dată sau de două ori pe an
Ultima săptămâna a creat panică în întreaga lume, iar asta în urma inundaţiilor catastrofale care au ucis mii de persoane în Libia. Întreg evenimentul s-a produs în urma fenomenului meteorologic "medicane", un fenomen meteorologic rar, dar distructiv. Oamenii de știință susțin că se va intensifica într-o lume în încălzire.
Ce este ”medicane”, fenomenul meteorologic extrem care a produs apocalipsa din Libia
"Medicane" este un termen mai puțin cunoscut de oameni, însă, extrem de folosit de omaneii de știință. Ei bine, aceste fenomene meteo sunt foarte asemănătoare uraganelor şi taifunurilor, doar că ele se pot forma deasupra apelor mai reci.
Mai mult decât atât, în imaginile surprinse din satelit, ele pot arăta ca o masă turbionară de nori de furtună ce înconjoară centrul.
Chiar dacă aceste furtuni mediteraneene sunt în general mai mici şi mai puţin intense comparativ cu omoloagele lor tropicale, puterea lor maximă este în general echivalentă cu cea a unui uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, cu o intensitate de 119 până la 153 km/h.
Un ”medicane” apare o dată sau de două ori pe an
Cu toate acestea, fenomenele "medicane" se formează, în general, toamna când marea este caldă. Totodată, ele se localizează, cel mai des, în vestul Mediteranei şi în regiunea situată între Marea Ionică şi coastele Africii de Nord.
Conform informațiilor Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, aceste furtuni de tip "medicane" se formează, în medie, o dată până la de două ori pe an.