Ce este Salmonella și care sunt semnele infecției. Bacteria a fost descoperită în pipotele de pui vândute de un cunoscut hipermarket
Publicat pe 18.11.2021 la 12:28 Actualizat pe 18.11.2021 la 12:32
Semnal de alarmă pentru români după ce un cunoscut hipermarket a anunțat că pipotele de pui vândute erau contaminate cu Salmonella, fiind retrase de la vânzare. Iată ce este această bacterie și cum se manifestă infecția pe care o produce!
- Ce este Salmonella
- Bacteria a fost descoperită în pipotele de pui vândute de un cunoscut hipermarket.
Un hipermaket cunoscut a retras de la vânzare produsul “Pipote de pui 500 G”, ca urmare a prezenței Salmonella Enteritidis în aliment, conform Autoritatății Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Odată ajunsă în organism, bacteria poate provoca vomă, diaree, crampe abdominale.
Ce este Salmonella
Salmonella este un tip de bacterie care poate afectează sitemul digestiv și provoacă boli diareice. Există peste 2.500 de subtipuri, majoritatea prezente la animale, dar pot afecta și oamenii.
Mai puțin de 100 de tulpini de bacterii Salmonella sunt susceptibile să infecteze oamenii, scrie doc.ro.
Cum se manifestă infecția
În cazul infecției cu Salmonella, simptomele apar de obicei între 6 ore și 6 zile de la momentul infectării și durează 4-7 zile, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Infecția se poate manifesta prin: diaree, crampe la stomac și dureri abdominale, febră bruscă, greaţă și, în unele cazuri, vărsături. De asemenea, unele tulpini de Salmonella pot infecta urina, sângele, oasele, articulațiile și sistemul nervos, inclusiv lichidul spinal și creierul și pot da complicații severe.
Cauzele infecției cu Salmonella
Bacteriile Salmonella trăiesc în intestinele păsărilor, animalelor și oamenilor. În cazul oamenilor, de cele mai multe ori, infecția se dezvoltă după consumul de alimente sau apă potabilă care a fost contaminată de fecale.
Infectarea se poate produce și după consumul de carne, fructe de mare și ouă crude sau gătite incomplet. Fructele sau legumele udate cu apă contaminată pot fi sursa infecției.
Totodată, lipsa de igienă poate duce la o infectare cu această bacterie. Este extrem de important ca suprafețele din bucătărie să fie curățate bine și cei care pregătesc masa să se spele bine pe mâini înainte.
De asemenea, reptilele sau amfibienii ca animale poartă Salmonella în intestine fără să se îmbolnăvească, însă aceste bacterii se elimină în excremente. Bacteriile pot apoi să se răspândească rapid pe pielea lor și pe orice lucru cu care intră în contact. acesta este motivul pentru care reptilele nu ar trebui adoptate ca animale de companie de interior dacă în casă există copii sub 5 ani, femei însărcinate, persoane în vârstă sau persoane cu sistem imunitar slăbit.
Tratament pentru infecția cu Salmonella
De obicei, simptomele dispar fără tratament după 4-7 zile. Totuși, în cazul unui discomfort crescut și prelungit se recomandă:
- lichide pentru a preveni deshidratarea
- medicamente antimotilitate pentru a reduce crampele și pentru a opri diareea
- antibiotice pentru simptome severe sau dacă bacteriile au intrat în circulația sangvină sau sunt susceptibile de a face acest lucru.
Atenție! Medicul nu va prescrie întotdeauna antibiotice pentru Salmonella. Utilizarea excesivă a acestora poate provoca rezistența la antibiotice, ceea ce crește riscul reapariției infecției.