Ce este tromboza venoasă, afecțiunea apărută la mai multe persoane din Europa vaccinate anti-Covid-19 cu serul AstraZeneca
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 15.03.2021 la 16:54
Actualizat pe 15.03.2021 la 16:58
Cu sigurață în ultima perioadă ați tot auzit de tromboza venoasă. Conform informațiilor apărute în presă, această afecțiune ar fi apărut în cazul mai multor persoane din Europa, după ce s-au vaccinat cu serul AstraZeneca împotriva Covid-19. Iată ce înseamnă mai exact această boală!
- Ce este, de fapt, tromboza venoasă.
- Care sunt simptomele acestei afecțiuni.
Dicționarele de specialitate informează că tromboza semnifică formarea unui cheag în interiorul unui vas de sânge. Acesta este localizat în general la nivelul unei vene de la picioare, din cauză că acolo sângele stagnează mai multe decât la restul membrelor, dar poate exista și la vasele cerebrale sau la nivelul arterelor coronariene.
Ce reprezintă tromboza venoasă
Tromboza venoasă este deseori depistată mai greu, din cauză că simptomele nu sunt foarte evidente. Semnele clasice sunt reprezentate de sensibilitatea și umflarea gambelor, întâlnit însă la mai muțin de 30% dintre persoanele suferinde. Pot apărea însă și alte simptome, cum ar fi pete roașiatice pe membrele inferioare, crampe, dureri mari pe suprafața afectată, etc.
Afecțiunea ar fi apărut în cazul mai multor oameni vaccinați anti-Covid-19 cu AstraZeneca
De acest termen ați auzit mai des în ultima perioadă, deoarece au apărut mai multe în presă conform cărora numeroase cazuri de persoane din Uniunea Europeană vaccinate anti-Covid-19 cu serul AstraZeneca au prezentat această afecțiune.
Compania AstraZeneca a avut o reacție în acest sens și potrivit unei analize efectuate pe informațiile disponibile ce privesc siguranța la peste 17 de milioane de oameni Vaccinați în Marea Britanie și în Europa cu acest vaccin, aceasta nu a arătat însă un risc ridicat de tromboză venoasă profundă sau de trombocitopenie și nici de afecțiunea de embolie pulmonară.
„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE şi Marea Britanie au primit pana acum vaccinul nostru, iar numărul cazurilor de rapoarte de cheaguri de sânge în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri aşteptate in populaţia generală. Natura pandemiei a condus la o atenţie sporită a fiecărui caz individual raportat şi mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguranţei medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare, pentru a asigura siguranţa publică”, a transmis Ann Taylor, reprezentantul AstraZeneca, în comunicatul oficial, conform Mediafax.