Ce este un scarificator pentru gazon si care sunt avantajele sale?
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 24.03.2020 la 18:39
Actualizat pe 24.03.2020 la 18:39
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, scarificarea reprezinta "afanarea pamantului" sau "scormonirea suprafetei unui teren (...) pentru a usura indepartarea pamantului, a pietrelor sau pentru a asigura o buna legatura intre materialul nou si cel vechi".
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, scarificarea reprezinta "afanarea pamantului" sau "scormonirea suprafetei unui teren (...) pentru a usura indepartarea pamantului, a pietrelor sau pentru a asigura o buna legatura intre materialul nou si cel vechi".
Aceasta actiune se realizeaza cu ajutorul unui scarificator, care este definit de aceeasi sursa drept "masina agricola prevazuta cu mai multe cutite subtiri dispuse vertical, care serveste la afanarea pamantului, cu scopul de a asigura patrunderea aerului la radacina plantelor".
Multi oameni se intreaba de ce este nevoie de actiunile specifice realizate cu ajutorul unui scarificator. Ceea ce nu stiu acestia este ca, in decursul timpului, solul se compacteaza ca urmare a diversilor factori: tasarea cu piciorul, parcarea masinii, activitatile sportive etc.
Toate aceste actiuni afecteaza gazonul, in sensul ca radacinile ierbii nu mai reusesc sa primeasca o cantitate optima de apa si aer. In aceste conditii, apar initial fire de iarba mai scurte, iar ulterior veritabile "gauri" de pamant compactat in gazon.
Prin folosirea unui scarificator, se obtin efectele dorite de catre agricultori si nu numai: un nivel ridicat de apa, oxigen si nutrienti, imbunatatirea dezvoltarii radacinilor, patrunderea mai adanca a apei in sol si, in final, obtinerea unui gazon mai sanatos si mai atractiv din punct de vedere vizual si cromatic.
Practic, acest proces presupune eliminarea resturilor organice, in mare parte fire de gazon ramase in urma tunsului, si a muschilor aparuti la suprafata solului.
De altfel, existenta unui strat foarte subtire de fire, radacini moarte si alte ramasite, intre sol si varful firelor de iarba, este benefic, intrucat retine umezeala si nu o lasa sa se evapore. In schimb, daca acest strat depaseste o anumita grosime, starea gazonului incepe sa aiba de suferit si este obligatorie interventia cu ajutorul unui scarificator.
In caz contrar, apa se va evapora, iar aerul nu va mai ajunge nici el in sol, iar acesta va forma mucegai si va putrezi.
Teoretic, exista doua momente prielnice pentru scarificare: primavara si toamna devreme. In practica, insa, este important sa urmarim continuu starea gazonului si sa utilizam scarificatorul atunci cand consideram ca este nevoie.
Pe langa faptul ca va ajuta solul sa absoarba toata apa necesara, acest proces va determina si eliminarea ramasitelor organice din gazon, prevenirea formarii de mucegai si asigurarea unei culori mai frumoase a ierbii.
Printre avantajele unui scarificator, fata de alte utilaje agricole, se numara productivitatea si eficienta sa. In primul rand, acesta poate patrunde in sol pana la o adancime de 90 de centimetri, desi de obicei se seteaza o valoare in jurul a 60 de centimetri. In plus, cu ajutorul unuia sau mai multor dinti, acest utilaj creeaza suficient spatiu apei pentru a se infiltra in sol si a-l iriga, evitandu-se formarea baltilor.
Pe site-ul de anunturi Autoline.ro, care intermediaza vanzarea de masini agricole, piese de schimb si dispozitive noi sau second hand, gasesti in jur de 300 de astfel de modele nou-noute sau uzate, din Romania sau din strainatate. Acestea provin de la branduri recunoscute la nivel international in domeniu, precum Case IH, DMI, Alpego, John Deere, Maschio sau Gaspardo.