Ce este un sediu social și unde să îl stabilești?
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 21.08.2019 la 16:59
Actualizat pe 21.08.2019 la 17:03
Dacă vrei să îți deschizi propria afacere, trebuie să știi că orice firmă din România are nevoie de un sediu social. Acesta este un spațiu fizic, unde firma își poate desfășura sau nu activitatea, primește corespondența și actele oficiale sau vizitele inspectorilor statului. Iată tot ce trebuie să știi despre sediul social și unde poți să îl stabilești.
Dacă vrei să îți deschizi propria afacere, trebuie să știi că orice firmă din România are nevoie de un sediu social. Acesta este un spațiu fizic, unde firma își poate desfășura sau nu activitatea, primește corespondența și actele oficiale sau vizitele inspectorilor statului. Iată tot ce trebuie să știi despre sediul social și unde poți să îl stabilești.
Sediul social într-o locuință
Sediul social al unei firme poate fi stabilit într-o casă sau un apartament, fie proprietate personală, fie a unui cunoscut sau rudă. De obicei, pentru această variantă optează cei care nu desfășoară activitate la sediu, ci la terți.
Pentru a stabili sediul social într-o locuință, trebuie să faci un contract de comodat sau de închiriere cu proprietarul de drept al acesteia. Contractul de comodat înseamnă că te poți folosi de spațiul respectiv fără a plăti, în timp ce contractul de închiriere presupune plata unei sume de bani pentru folosirea sediului social. Durata unui contract de comodat poate fi nelimitată, în timp ce contractul de închiriere se poate încheia pe maximum 49 de ani. Pe lângă contractul de comodat sau închiriere a locuinței va trebui să depui la dosarul de înființare a firmei și acordurile vecinilor de pe același palier și de deasupra sau dedesubtul locuinței. Poți stabili sediul social într-o singură cameră din casă sau apartament, dar aceasta nu poate fi o baie, holul sau debaraua.
Sediu social într-un spațiu comercial
Dacă firma ta își va desfășura activitatea la sediu, atunci trebuie să cumperi sau să închiriezi un spațiu comercial adecvat activităților pe care le vei desfășura acolo. Acum există foarte multe site-uri cu oferte de închirieri de spații comerciale, așa că poți alege un sediu care să se potrivească perfect cu ceea ce vrei să faci. Va fi nevoie să faci o mapă către ANAF care va verifica dacă în spațiul respectiv își mai desfășoară activitatea și altă firmă. La noi în țară într-un spațiu nu pot funcționa mai multe firme decât dacă structura clădirii permite acest lucru (sunt mai multe camere separate). Un alt lucru de care trebuie să ții cont este perioada pe care ai închiriat spațiul comercial. După expirarea contractului de închiriere, ANAF poate declara firma ta ca inactivă fiscal, pentru că i-a expirat sediul social. Această faptă constituie cazier fiscal pentru asociații din firmă și este destul de greu de corectat.
Sediu social la un cabinet de avocatură
Poți alege să îți stabilești sediul social la un cabinet de avocatură sau printr-o societate care se ocupă cu înființarea de firme. În acest caz vei încheia un contract de asistență juridică, pe care nu trebuie să îl declari la ANAF. Atenție, însă, că sediul social la cabinetul de avocatură nu poate depăși 12 luni. Ulterior poți să îți stabilești sediul social la alt cabinet. De asemenea, este important de știut că dacă firma ta este plătitoare de TVA nu vei putea stabili sediul social la un cabinet de avocatură. Acesta este un sediu formal, virtual, unde nu vei desfășura fizic activități, ci vei primi doar corespondența.
Stabilește sediul social în funcție de specificul afacerii tale. Dacă deschizi o cafenea sau un magazin, vei avea nevoie de un spațiu comercial, dacă deschizi un birou de arhitectură, poți lucra dintr-un hub, iar dacă firma ta este în domeniul consultanței, vei putea stabili activitatea la terți. În cazul în care vei activa într-un spațiu comercial, interesează-te de ce autorizații suplimentare ai nevoie, în funcție de activitatea desfășurată: DSV, ISU etc. Indiferent de sediul social ales, asigură-te că autorizezi codurile CAEN pentru toate tipurile de activități desfășurate, pentru că în caz contrar veniturile tale ar putea fi considerate ilicite.